Societat dilluns, 16 de Juny de 2014

Una dotzena d’entitats exposen a Verdú el dinamisme i la cohesió de la Segarra Històrica


Autor: Jaume Moya

La jornada va servir de nou punt de trobada per enfortir els lligams culturals i socials entre els col·lectius que desenvolupen les seves accions als territoris històricament vinculats a la Segara

Albert Turull, Josep Riera i Manuel de Sanz durant la presentació de la jornada
Albert Turull, Josep Riera i Manuel de Sanz durant la presentació de la jornada Foto: Jaume Moya

Al llarg del dissabte 14 va tenir lloc al sala abad Copons del castell de Verdú el segon simposi d’entitats de la Segarra Històrica. A l’activitat, convocada per la Xarxa Sikarra, hi van assistir l’alcalde de la ciutat, Josep Riera, i el President del Consell Comarcal de la Segarra, Adrià Marquilles, i va comptar amb el suport del Paer en cap de Cervera i dels representants d’una dotzena d’associacions i fundacions que desenvolupen les seves activitats al llarg dels territoris vinculats històricament a la Segarra.
Com a amfitriona, la Fundació Tekhnikós de Verdú va exercir la coordinació de la jornada i la moderació de les ponències va anar a càrrec d’Albert Turull, president del Fòrum l’Espitllera. Les diferents comunicacions van versar sobre la rellevància i el moviment social #salvemSikarra que van portar al salvament del jaciment de Sikarra, als Prats de Rei (a càrrec de David Garcia, de l’Espitllera, i Jaume Moya, de la Fundació Cases i Llebot), el projecte de l’atles del patrimoni funerari català, amb la presentació del recull relatiu a la Segarra (a càrrec d’Esther Celma, d’Imatges de Pedra i de Silenci), dels curos de restauració i reconstrucció de marges de pedra seca (a càrrec de Jordi Giribet, dels Amics de l’Arquitectura Popular, i Jaume Pedrós, del Grup de Recerca Aladrell), de l’obra del pintor i fotògraf Miró Rosinach (a càrrec de Miquel Torres, del Grup de Recerca de les Terres de Ponent), del desenvolupament del Camí de la Segarra Històrica, dins la iniciativa que enxarxarà els Països Catalans (a càrrec de Daniel Espejo de Sikarra Nostra i Pilar Calçada d’el Pas), sobre la devoció a Sant Magí a la Segarra (per part de Josep M. Carreras, de l’Associació Cultural Baixa Segarra), de la presentació dels tres volums editats sobre la història de Cervera en còmic (a càrrec de M.Teresa Salat i Ton Granell, del Centre Municipal de Cultura de Cervera) i sobre els treballs de recuperació de les músiques del romànic a la vall del Corb (a càrrec del musicòleg Josep M. Salisi).
L’acte va servir de punt de trobada entre persones i col•lectius dels territoris històricament vinculats a la Segarra. Amb això, es va definir l’acte que versarà sobre els fets de la Guerra de Successió als Prats de Rei, que tindrà lloc el proper 6 de juliol, amb el suport de l’ACR Sigarra. També va estar ben viu el debat sobre la integritat territorial de la Segarra, amb el reforçament de la identitat de l’Alta Segarra i la Baixa Segarra i la conveniència d’enfortir llaços dins la societat civil per a fer front als reptes socials, culturals, econòmics i nacionals de futur.
La jornada es va cloure amb una visita a la Fundació Tekhnikós, on el seu president, Manuel de Sanz, va presentar el planetari que properament inaugurarà a la seu social, i amb una visita guiada al castell i l’església de Santa Maria, a càrrec de Miquel Torres.

la historiadora M. Teresa Salat durant la presentació dels còmics del CMC - Verdú
la historiadora M. Teresa Salat durant la presentació dels còmics del CMC
Foto: Jaume Moya
Albert Turull i Miquel Torres en la presentació dels actes del 1714 del Grup de Recerca de les Teres de Ponent - Verdú
Albert Turull i Miquel Torres en la presentació dels actes del 1714 del Grup de Recerca de les Teres de Ponent
Foto: Jaume Moya
un moment de la jornada, a la sala Copons del Castell de Verdú - Verdú
un moment de la jornada, a la sala Copons del Castell de Verdú
Foto: Jaume Moya


Font: Xarxa Sikarra   + info (enllaç extern)

Etiquetes: Xarxa Sikarra Verdú Segarra Històrica Tekhnikós Fòrum l'Espitllera simposi entitats

Ho vols compartir?