Turisme divendres, 21 de Desembre de 2012

El Dolmen ja torna a anomenar-se de Llanera


Autor: editor

La direcció general de Turisme ha retirat la senyalització errònia que, des del 2009, l'indicava com a Dolmen de Llobera

dolmen de Llanera o de la Torre dels Moros
dolmen de Llanera o de la Torre dels Moros Foto: Ramon Sunyer i Balcells

La desavinença va sorgir arran de l'actualització dels límits municipals que s'efectuà el 2008 en què es posà en qüestió entre els ajuntaments de Torà (Segarra) i el de Llobera (Solsonès) la pertinença del monument megalític conegut de sempre amb el nom de dolmen de Llanera.

El dolmen està ubicat just a la franja divisòria dels municipis de Torà i Llobera i si accedeix per la carretera de Torà a Solsona just abans d'arribar a l'Hostal Nou.

Posteriorment l'ajuntament de Llobera va modificar la senyalètica del monumentper la de 'Dolmen de Llobera' i Domènec Oliva, l'alcalde de Torà, va enviar una carta al seu homòleg de Llobera, llavors Josep Colell, per tal que rectifiqués la retolació. Cosa que no es va fer donat que l'alcalde de Llobera considerava que el dolmen estava situat un 50 metres endins del seu terme municipal.

Mn.Joan Serra Vilaró, director del treball d'excavació realitzat l'any 1916 en el document 'Excavaciones en el dolmen de Llanera. Memoria de los trabajos realizados en 1916', diu textualment:'Se halla situado en el término del Municipio y parroquia de Llanera, distando tres lenguas de Solsona. Radica en la finca denominada Vila de Llanera, a un kilómetro de al NE del manso'

A la polèmica per la titularitat del monument megalític s'hi va afegir també la petició de segregació dels veïns de 5 masies del nord de Llanera (Giliberts, La Torra, Burichs, Ca Pla, Greyes), i els veïns de dues masies de Lloberola (Folch i Miravalls) a Biosca i que posteriorment no va prosperar.

Sigui com sigui el procès d'apropiació es va fer palès a diferents webs del Solsonès com Turisme Solsonès, Territori de Masies i també amb la modificació del nom amb que era conegut 'Llanera' pel de 'Llobera' o de 'Vila de Gola de Bous', en referència a la masia propera.

Ara la direcció general de Turisme ha tancat el tema el nom és el de sempre 'Dolmen de Llanera'




El nou cartell ja l'assenyala com a Dolmen de Llanera - Llanera
El nou cartell ja l'assenyala com a Dolmen de Llanera
Foto: segre.com
El dolmen es troba a la zona limítrof entre els municipis de Llobera i Torà - Llanera
El dolmen es troba a la zona limítrof entre els municipis de Llobera i Torà
Senyalització errònia imposada per l'Ajuntament de Llobera - Llanera
Senyalització errònia imposada per l'Ajuntament de Llobera
Foto: Fòrum l'Espitllera


Etiquetes: patrimoni dolmen llanera
Compartit per viladetora.net

Ho vols compartir?