Cultura dimecres, 19 de Agost de 2015

Vallferosa, ‘moltes portes obertes, però les subvencions no arriben’


Autor: editor

Reunió informativa sobre l’estat del projectes de la zona de la torre de Vallferosa

Vallferosa, ‘moltes portes obertes, però les subvencions no arriben’
Vallferosa, ‘moltes portes obertes, però les subvencions no arriben’ Foto: Ramon Sunyer

Aquest dimarts s’ha realitzat a l’ajuntament de Torà una reunió informativa amb els arquitectes responsables dels projectes que afecten a la zona de la torre de Vallferosa i el seu entorn per donar comptes de l’estat actual i de les previsions de futur.

Josep Esteve i Lurdes Verdés han fet un repàs a les actuaciones realitzades a la torre en els darrers anys i també de les diferents subvencions sol·licitades a les administraciones per poder finalitzar les obres de condicionament de la torre i del centre d’interpretació que hauría d’acollir la veïna església de sant Pere.

Pel que respecta a la torre de Vallferosa hi ha pendents dues grans actuaciones, l’una la reparació de la coberta que té filtracions des de fa un parell d’anys, fruit d’un treball maldestre en la restauració, que poden provocar l’esfondrament de la bòveda de la coberta. En aquesta zona un llamp també va provocar destrosses en un dels merlets que la coronen. L’altra i més costosa és habilitar un itinerari intern per als visitants que permetria pujar per l’interior, ara es fa per un espai intermig entre les dues parets de la torre, i descendir per l’actual. Aquesta millora permetria poder gaudir d’una experiència més intensa als visitants. El pressupost estimat d'aquestes obres és de 150.000 euros i el del centre d'interpretació de 700.000 euros.

En el capítol de les subvencions, Esteve ha destacat la partida concedida en el programa ‘Viure al poble més’ , les expectatives posades en que el ministeri de Cultura hi dediqui una partida per a la torre i el centre d’interpretació, que consideren un ‘projecte excel·lent’, i també pel departament de Cultura de la Generalitat que hi podria destinar 250.000 euros, només a la torre. La Fundación Endesa també s’havia mostrat disposada a dotar la zona de llum però sembla que el projecte no ha prosperat.

Un dels principals esculls que hi ha amb les subvencions és que moltes d’elles no es paguen fins dos anys després de finalitzades les obres i això ho posa molt difícil a un ajuntament com el de Torà perquè hauria d’endeutar-se per sobre dels límits, cosa que la normativa espanyola actual impedeix.

Projecte d'actuacions a Vallferosa - Vallferosa
Projecte d'actuacions a Vallferosa
Foto: Ramon Sunyer


Etiquetes: projectes subvencions vallferosa
Compartit per viladetora.net

Ho vols compartir?