Cultura dimecres, 6 de Març de 2024

El Premi Sikarra guardona Josep Guitart per mig segle d’excavacions de la ciutat romana de Guissona


Autor: efes

El seu treball ha posat en valor la ciutat de Iesso, ha creat una escola d’arqueòlegs, i ha inspirat la principal celebració festiva de Guissona.

El Premi Sikarra guardona Josep Guitart per mig segle d’excavacions de la ciutat romana de Guissona
El Premi Sikarra guardona Josep Guitart per mig segle d’excavacions de la ciutat romana de Guissona Foto: efes

El Premi Sikarra, que organitzen la Fundació Jordi Cases i Llebot i l’Espitllera Fòrum d’Estudis Segarrencs (EFES), guardonarà el dissabte, 16 de març a Guissona, el director de l’excavació de la ciutat romana de Iesso, Josep Guitart i Duran, per la seva dedicació durant cinc dècades de recerca que el fan la veritable ànima del projecte. Guitart i el seu equip, han situat el parc romà de Guissona entre els jaciments més importants per conèixer el procés de romanització de Catalunya.
El compromís i trajectòria de Guitart amb Guissona ha anat molt més enllà de la dedicació professional, traçant vincles personals i acadèmics que han permès crear tota una escola d’arqueòlegs i conscienciar el veïnat de la importància del seu passat. Fins el punt que el treball a la ciutat romana han inspirat directament la vila que ha dissenyat a partir del passat romà les principals festivitats de l’any que són el Mercat Romà i la Bacanal que tenen una durada d’una setmana.

Es tracta de la tretzena edició d’aquest Premi que reconeix la persona, entitat o institució que hagi excel·lit a títol individual o col·lectiu, i contribuït de manera exemplar a la divulgació, l’estudi, la projecció, la justícia i la cohesió social de la Segarra. El lliurament del Premi tindrà lloc a la Sala de plens de l’Ajuntament de Guissona. El jurat del Premi Sikarra reunit el 27 de febrer de 2024, format per membres de l’Espitllera Fòrum d’Estudis Segarrencs i de la Fundació Jordi Cases i Llebot, ha valorat l’acció i trajectòria continuada del Dr. Guitart, des dels anys 70 fins a l’actualitat, en la recuperació, preservació i difusió del patrimoni arqueològic de Guissona, l’impuls del Patronat d’Arqueologia de Guissona i el desenvolupament i potenciació del Museu de Guissona Eduard Camps i Cava.

El guardó es una escultura de l’artista Anna Marín-Gálvez que reprodueix la moneda Sikarra, adquirida per l’Espitllera i la Fundació Jordi Cases, documentada fa 2.300 anys i que s’exposa al Museu Comarcal de Cervera.

En la passada edició, el Premi va ser per a l’Associació d’Amics de Sant Magí de la Brufaganya i el seu entorn, de la Baixa Segarra.Etiquetes: premi sikarra josep guitart guissona

Ho vols compartir?