Economia dilluns, 7 de Juliol de 2014

Acomiadat per denunciar internament que Bounge Ibérica enganya els clients


Autor: Ugt de Catalunya

El treballador havia demostrat que la companyia ven farina de soja per sota de la qualitat contractada pels seus clients, fabricants de pinso animal com Procasa, Guissona o Nanta

Instal·lacions de Bounge Ibérica al moll de Barcelona
Instal·lacions de Bounge Ibérica al moll de Barcelona Foto: wikimapia.org

La UGT de Catalunya denuncia l’acomiadament d’un delegat del sindicat a l’empresa Bunge Ibérica, S.A.U., filial de la multinacional nordamericana líder en moltura de farina de soja per a alimentació animal (amb seus a Barcelona, Sant Just, Bilbao i Cartagena).

L’acomiadament s’ha produït després que el treballador, delegat de personal i de prevenció de riscos laborals, hagués posat en coneixement del senior manager del departament Global Ethics and Compliance d’una sèrie d’irregularitats que, en l’exercici de la seva funció, havia pogut comprovar dins de la seu catalana. Aquest departament acompleix la funció del codi ètic de la companyia, que fomenta que els treballadors i treballadores comuniquin internament qualsevol anomalia en l’activitat de l’empresa. En el seu articulat, el codi garanteix 'la confidencialitat de les dades' i assegura que 'Bunge no tolerarà represàlies de qualsevol tipus contra qualsevol persona per les denúncies o els informes realitzats de bona fe'.

La informació remesa al càrrec de l’organització demostrava que l’empresa incorria en greus irregularitats, com deficiències en la salubritat dels productes elaborats i la minva de la qualitat del producte que venen als seus principals clients, incomplint els contractes signats. És a dir, Bunge Ibérica lliura als seus clients un producte de menys qualitat que l’acordada per contracte. Entre els clients de Bunge es troben els principals fabricants de pinsos del país: Procasa, Nanta, Guissona, Esporc i Pinsos Figueres.

Davant de les informacions internes del treballador, la direcció de Bunge, en lloc d’investigar les irregularitats denunciades, decideix obrir-li un expedient disciplinari 'pel tractament irregular de documentació confidencial', expedient que culminarà amb l’acomiadament del treballador. Els serveis jurídics de la UGT de Catalunya defensen a través de la denúncia penal, davant del Jutjat d’Instrucció, que el concepte de 'confidencialitat' sempre es refereix a tercers, és a dir, per protegir els interessos de l’empresa davant, per exemple, dels competidors. Però no té cap sentit parlar de 'confidencialitat' quan aquestes dades arriben a coneixement de l’empresa mateixa, a través dels seus representants. I menys encara si és per posar aquesta informació al servei del bé de l’empresa, que pressumptament vetlla pels seus interessos a través del seus organismes de codi ètic.

La UGT denuncia que aquest és un cas fragrant de persecució sindical i exigeix la nul•litat de l’acomiadament.





Font: UGT   + info (enllaç extern)

Etiquetes: acomidaments ugt bounge ibérica

Ho vols compartir?