Economia dimecres, 15 de Juny de 2016

Experiència pionera d'energia eòlica col·lectiva a Pujalt


Autor: somsegarra

Es tracta del projecte ‘Viure de l'aire del cel’, impulsat per la societat Eolpop i la cooperativa SomEnergia

aerogeneradors a Pujalt
aerogeneradors a Pujalt Foto: Ramon Sunyer

La instal·lació eòlica constarà d’un únic aerogenerador de 2,5 MW de potència i donarà electricitat equivalent al consum d'unes 2.500 famílies i és el primer de l'Estat finançat per subscripció popular. L’objectiu bàsic del projecte ‘Viure de l'aire del cel’ és la democratització de la generació d’energia, aprofitant la liberalització del mercat energètic. El model col·lectiu de producció d’energia eòlica és comú a Europa i als Estats Units, però inèdit fins ara a Espanya.

La iniciativa compta ja amb el suport de 266 persones i tot i que el projecte continua obert a participants de tot el país, Josep Puig, un dels impulsors, creu que ‘el futur és que hi participi la gent de la zona, perquè se’l sentin seu’.

Amb un funcionament previst de 2.680 hores l'any, generarà 7.237 MW h/any, l'equivalent al consum d'unes 2.500 famílies, segons ha detallat Puig. L'aerogenerador escollit serà el model ECO-122 del fabricant Alshtom, una màquina de 150 metres d'altura amb unes aspes de més de 60 metres. El pressupost total de la inversió suma 3,4 milions d'euros, la meitat dels quals es cobriran amb les aportacions populars, i l’altra entre la societat Eolpop i la cooperativa SomEnergia.

El diumenge 12 de juny es va l’acte simbòlic de col·locació de la primera pedra i el molí s'instal·larà tan aviat com el fabricant el tingui a punt.

Pujalt, municipi eòlic

 
La tria de Pujalt respon a tres factors que necessitaven els impulsors: no haver de fer noves mesures de vent, proximitat a xarxa de distribució elèctrica i accés per carretera.  

El municipi de Pujalt té 50 aerogeneradors al seu territori, 22 del parc eòlic de Pujalt i 28 del de l’Alta Anoia. Els impostos sobre els molins aporten cada any 200.000 euros a les arques municipals quan els de béns immobles i rústics n’aporten 72.000 euros en un municipi que no arriba als 200 habitants. L’alcalde de Pujalt, Antoni de Solà, es mostra com ‘un ferm defensor de l’energia eòlica, i més encara si és participativa’. Tot i que explica que bona part del capital del parc de l’Alta Anoia és de la zona, de Solà celebra ‘que una persona qualsevol pugui participar en la producció d’energia, que no estigui en mans dels grans monopolis’.

El municipi de Pujalt té 50 aerogeneradors al seu territori - Pujalt
El municipi de Pujalt té 50 aerogeneradors al seu territori
Foto: Ramon Sunyer


Etiquetes: energia eòlica viure de l'aire del cel pujalt

Ho vols compartir?