Medi ambient dilluns, 13 de Octubre de 2014

La Plataforma Salvem els Plans de Conill mostra la seva oposició a la Planta de Compostatge projectada


Autor: Jaume Moya

Un centenar de persones se sumen al moviment ciutadà opositor a la instal•lació d’una planta de tractament de residus dins la zona natural protegida dels plans de Conill, al terme d’Ossó de Sió.

despoblat de Conill
despoblat de Conill Foto: Jaume Puig

El passat diumenge 12 d'octubre va tenir lloc des dels nuclis de Santa Maria de Montmagastrell, Claravalls, Altet, la Figuerosa i Riudovelles, fins s la bassa de Conill, una marxa per a manifestar l’oposició a la planta de tractament i abocador de residus que promou una important indústria càrnica de l’àrea. Sota el lema “Més Vida. Menys Merda” un centenar de persones, algunes en representació d'entitats cíviques i socials, van participar en la marxa popular i festiva en contra d’allò que consideren una agressió que no té cabuda al territori.
L’oposició de la ciutadania es basa en la manca d’informació que s’ha donat del projecte a les poblacions que s’hi veurien directament afectades i la sospita que la seva implantació sigui la porta d’entrada d’un futur abocador que reculli els residus agro-industrials que, a hores d’ara, no tenen sortida. A més, la planta contradiu els usos i les funcions previstes per a la zona afectada, i posa en perill el seu valor mediambiental, ecològic i paisatgístic, protegits per la qualificació de Zona d’Especial Protecció (ZEPA) i la normativa europea de la Xarxa Natura. D’acord amb el Pla Territorial Parcial de les terres de Ponent, aprovat pel Govern de la Generalitat l’any 2007, aquests espais gaudeixen d’un dels millors potencials de turisme rural de les terres de Lleida, al conservar un elevat grau de preservació emmarcat en un paisatge agrari singular que encara ha experimentat poques agressions. Segons els convocants, la planta respon a un model industrial insostenible, que no suposa cap benefici substancial per la població que l’ha de patir, i absolutament oposat a les noves oportunitats de desenvolupament que posin la mirada en el futur, i no pas al benefici immediat, que ja s’estan promovent vinculades a l’agricultura i la ramaderia de qualitat, el turisme cultural i actiu i els productes de proximitat i denominació d’origen. També preocupa especialment la condemna definitiva que suposaria al repoblament del nucli avui erm de Conill, dins del municipi de Tàrrega, sobre el qual fa anys que es malda per recuperar-lo i tornar a fer-lo habitable.
Per altra banda, els grups promotors han encarregat un informe tècnic a un gabinet especialista en legislació mediambiental que posi de manifest els riscos, no només mediambientals i socials, sinó també econòmics i legals de la planta. D’acord amb la Directiva europea de conservació dels hàbitats naturals i de la fauna i flora silvestre, aquest tipus d’instal•lacions industrials no es poden construir en zones ZEPA, per la qual cosa, un recurs al Tribunals europeus podria suposar l’anul•lació de llicència i l’obligació d’enderrocament, amb les conseqüents obligacions indemnitzatòries als promotors per part de les autoritats que ho haguessin autoritzat (una actuació que s’exemplifica en el recent cas de la plataforma gasística Castor).
La marxa va poder constatar que, malgrat el rebuig, a la zona ja s’hi estan dipositant materials de construcció, per la qual cosa es tem que, tot i que l’Ajuntament d’Ossó de Sió encara no s’ha manifestat respecte la llicència sol•licitada, ni respecte les al•legacions en contra presentades per entitats com la pròpia Plataforma, IPCENA o el Fòrum l’Espitllera, es pretengui actuar a partir del silenci administratiu i fets consumats.

imatge dels marxants - la Figuerosa
imatge dels marxants
Foto: Fôrum l'Espitllera
Pancarta reivindicativa de la Plataforma Salvem els Plans de Conill - Conill
Pancarta reivindicativa de la Plataforma Salvem els Plans de Conill
Foto: Jaume Ramon
els marxants, als plans de Conill - Conill
els marxants, als plans de Conill
Foto: Jaume Ramon


Font: Fòrum l'Espitllera   + info (enllaç extern)

Etiquetes: Ossó de Sió la Figuerosa planta de compostatge Fòrum l'Espitllera ZEPA Xarxa Natura Conill Plans de Conill Pijuan Vall

Ho vols compartir?