Polí­tica dilluns, 30 de Juny de 2014

La Comissió de Cultura del Parlament rebutja protegir les restes de Sikarra


Autor: Jaume Moya

Els vots de CiU i ERC impedeixen que el Parlament garanteixi la preservació i la museització del jaciment dels Prats de Rei

imatge aèria del jaciment
imatge aèria del jaciment Foto: CAT Patrimoni

Els vots dels grups parlamentaris de CiU i ERC van rebutjar el passat 18 de juny la proposta de resolució presentada a la Comissió de Cultura del Parlament pel salvament de les restes arqueològiques dels Prats de Rei. El text de la proposta demanava el compromís de la màxima institució de Catalunya i les garanties pressupostàries per preservar i posar en valor el jaciment ibèric de Sikarra. Presentada per part del PSC, ICV i CUP, el text de la resolució instava al Parlament perquè demanés al Govern que descartés definitivament el soterrament, que enllestís un projecte de màxims per la preservació i museïtzació del jaciment i que es fessin les gestions pertinents perquè s’hi destinés una partida dins l’1% cultural dels pressupostos de 2014 de Catalunya i de l’Estat espanyol.
Els motius del no per part de CiU s’han basat en el fet que dins dels grups que han presentat la proposta no hi ha cap diputat de l’Anoia i perquè ja hi ha un acord entre l’Ajuntament dels Prats de Rei, la Diputació de Barcelona i el Departament de Cultura per preservar el jaciment. Mentre que, per part d’ICV, s’ha denunciat el retard en resoldre la proposta i la necessitat de garantir pressupostàriament i amb el compromís institucional la voluntat de posar en valor les restes de Sikarra.
La rellevància del jaciment se centra en especial en un tram de muralla ibèrica excel•lentment conservat (10 metres de longitud per 5 metres d’amplada i 4 metres d’alçada, aproximadament) i un fossat associat, datats, pel que fa al moment de la seva construcció, dins del període Ibèric Antic, a cavall entre finals del segle VI i primera meitat del segle V aC. Les restes constitueixen una fita de l’arqueologia catalana: demostrar l’existència de l’oppidum ibèric que va donar nom a tota la comarca de la Segarra. Els experts afirmen que es tracta d’un dels grans descobriments dels darrers anys i el moviment social #salvemSIKARRA ha lluitat per evitar-ne el soterrament.
Actualment, el jaciment dels Prats de Rei roman parcialment protegit per una cobertura provisional, instal•lada al mes de novembre, i està a l’espera que la Diputació de Barcelona faci efectiva la redacció i execució d’un projecte que va anunciar que estaria llest abans de juliol de 2014.

Per veure íntegre el debat i la votació, podeu accedir aquí.

reunió entre entitats, veïns i polítics als Prats de Rei - Els Prats de Rei
reunió entre entitats, veïns i polítics als Prats de Rei
Foto: Jaume Moya
cobertura provisional del jaciment - Els Prats de Rei
cobertura provisional del jaciment
Foto: Jaume Moya
protecció provisional de les restes - Els Prats de Rei
protecció provisional de les restes
Foto: Jaume Moya
projecte presentat per les entitats - Els Prats de Rei
projecte presentat per les entitats
Foto: CAT Patrimoni

PR-de-Sikarra.pdf



Font: Parlament de Catalunya   + info (enllaç extern)

Etiquetes: salvemSIKARRA Sikarra els Pratde Rei Anoia jaciment patrimoni cultura Segarra

Ho vols compartir?