Agricultura divendres, 23 de Novembre de 2012

Els alumnes de la ZER Guicivervi sembren cereal amb les tècniques íbers a Verdú


Autor: Redacció

L'activitat forma part del projecte Recercaixa d'investigació sobre les tècniques agrícoles, de construcció i ceràmica ibèriques

Alumnes triant les llavors
Alumnes triant les llavors Foto: UdL

Un total de 169 alumnes de la ZER Guicivervi, que uneix les escoles de Guimerà, Ciutadilla, Verdú i Vilagrassa, han sembrat aquest dijous diversos cereals històrics al Camp d'Experimentació de la Protohistòria de la Universitat de Lleida situat a Verdú. Els infants han sembrat 60 parcel·les de 4x4 metres (uns 1.000 metres quadrats) amb cereals de varietats tradicionals: blat xeixa, blat forment i ordi de sis carreres, que són els que conreaven els íbers ara fa 2.300 anys en aquella zona.


Es tracta d'una de les fases del projecte Recercaixa que pretén aproximar la investigació arqueològica als infants reproduint les tècniques reals que desenvolupen els investigadors de la Universitat de Lleida. Després d'haver tractat i seleccionat mostres arqueològiques per recuperar llavors antigues i després d'identificar-les arqueobotànicament, els alumnes inicien l'experimentació sobre el terreny en el camp de l'agricultura. De les llavors plantades en aquesta ocasió en faran tot el seguiment fins la sega i la batuda el proper estiu.

De forma paral·lela, des que va començar el curs, els alumnes reprodueixen les tècniques pròpies de l'època ibèrica en agricultura, construcció i ceràmica.

Els íbers coneixien cereals com el blat, l'escanda, la civada, l'ordi o el mill; llegums com les llenties, les faves o els cigrons; fruites com la poma, la figa, la magrana, la mora, la nou, l'ametlla i l'avellana; plantes com el dent de lleó, l'espàrrec salvatge i la pastanaga també salvatge; i condiments com l'all i les herbes aromàtiques (romaní, farigola, etc.).

Cultivaven el blat i l'ordi en grans quantitats i emmagatzemaven el gra, en forma de pa i farines, en sitges exacavades al terra. També els feien servir per a elaborar cervesa, la beguda que més consumien.


Els alumnes sembrant els cereals - Verdú
Els alumnes sembrant els cereals
Foto: ACN


Etiquetes: educació experimentació íbers

Ho vols compartir?