Agricultura dilluns 25 febrer 2013

Arrenca la 5a Escola de Pastors amb 18 alumnes


Autor: editor

S'enfronta a un futur incert a causa dels impagaments de la Generalitat de Catalunya

Pasturant el ramat a l'escola de Pastors
Pasturant el ramat a l'escola de Pastors Foto: projecte grípia

L'Escola de Pastors de Catalunya ha arrencat avui el curs, a Montenartró, al municipi de Llavorsí. Compta amb un total de 18 alumnes, de les 55 sol·licituds presentades. La motivació de la majoria d'alumnes que han començat el curs és arribar a tenir la seva pròpia explotació agrària.
Per aconseguir-ho molts d'ells, un 45%, han donat un gir a la seva vida i han deixat una feina estable i ben remunerada per formar-se. Un 8% vol continuar el projecte familiar.

En aquesta cinquena edició es donarà servei als següents territoris: Alt Pirineu i Aran, Terres de Ponent, Llucanes, Moianes, Cabreres, Vall del Ges i Bisaura; el Ripolles, la Garrotxa, terres Gironines, Terres de l'Ebre, Camp de Tarragona, Conca de Barbera i Priorat.

Les principals novetats del nou curs són la incorporació de l'Escola de Pastors del País Basc i la de Terres de l'Ebre i Camp de Tarragona. Dos alumnes estaran en practiques 2 mesos a Guipúscoa.

La mitjana d’edat és de 30 anys i el principal motiu de la seva elecció és perseguir una vocació.  En quant a la seva procedència, la majoria provenen de la província de Barcelona (60%), encara que molts d’ells viuen en municipis rurals. La resta es distribueix entre les zones de Lleida (8%), Tarragona (13%), Girona (13%) i un% menor d’altres comunitats, un alumne de Gran Canaria.
 

Futur incert

L'Escola s'enfronta a un futur incert i fa perillar la seva continuïtat a causa dels impagaments de les subvencions atorgades per la Generalitat en els darrers 3 anys i que ascendeixen a 55.000 euros. Això suposa tenir problemes greus de tresoreria que si no es resolen aviat, 'comportarà una parada de l’activitat de l’escola en la seva propera edició'.

L'edició d'aquest any, la cinquena, arrenca amb bones dades pel que fa a la inserció laboral. Des del seu inici l'any 2009 han passat per l'Escola un total de 90 alumnes i un 67% estan desenvolupant el seu projecte tot i les dificultats al voltant de la incorporació de joves sense terra a la ramaderia.

El 40% dels inscrits té estudis universitaris i un 60% han realitzat diferents graus. L'Escola forma part del projecte Grípia adreçat al foment del relleu generacional

Activitats a l'escola de Pastors -
Activitats a l'escola de Pastors
Foto: projecte grípia
A l'escola de Pastors també hi ha dones -
A l'escola de Pastors també hi ha dones
Foto: projecte grípia


Etiquetes: escola pastors
Compartit per viladetora.net

Vídeos

Joves amb IVA: mOntanyanes

Ho vols compartir?