Agricultura dilluns 2 desembre 2013

Creix el cultiu d'olivera ecològica


Autor: editor

La majoria, 4000 ha, es concentra a les comarques de Ponent

Olives arbequines
Olives arbequines

La superfície dedicada a l'olivera ecològica ha augmentat un 30% a Catalunya durant l’últim any en passar de 4.600 hectàrees el 2012 a gairebé 6.000 aquest 2013. A Lleida, en aquest període la superfície ha "guanyat" gairebé mil hectàrees en passar de 3.100 a 4.000, concentrades bàsicament al Segrià i Les Garrigues.

Els experts consideren que enguany l’oli serà de molta qualitat i d'un sabor més suau que el d'altres anyades. Una de les varietats que tenen cada cop més èxit al mercat i entre els consumidors és l'oli ecològic i, per això, els productors hi aposten. Però per vendre'l amb aquesta etiqueta cal un control exhaustiu del conreu, que no admet productes químics per combatre, per exemple, plagues. A més, les olives s'han de molturar de forma separada de la resta.
 

Una facturació superior als 5 milions d'euros el 2011

Segons el president de la Denominació d'Origen Protegida (DOP) Garrigues, Joan Segura, ‘la separació ha de ser total. S'han de netejar totalment els aparells abans i després de la molturació amb olives ecològiques i l'oli s'ha de dipositar en uns bidons exclusius’.

A Lleida ja són 4.000 hectàrees de les 6.000 de tot Catalunya dedicades al conreu d'olivera ecològica que, amb xifres de 2011, compta amb una facturació superior als 5 milions d'euros. Les ajudes que dóna Europa per al conreu d'olivera ecològica són un estímul per ampliar la producció, segons Joan Segura, tot i que encara suposa només un 5% del total de la superfície dedicada al conreu d'oliveres a Catalunya, que és de 118.000 hectàrees, segons el Departament d'Agricultura.

Oliveres de la varietat Sarrut - Noguera
Oliveres de la varietat Sarrut
Foto: Cultures Trobades de Slow Food

FitxaPAE17Catr.pdfEtiquetes: olivera cultiu ecològic
Compartit per viladetora.net

Ho vols compartir?