Agricultura dilluns, 7 de Abril de 2014

Verdú regarà amb aigua del Segarra-Garrigues


Autor: somsegarra

La Generalitat té previst iniciar aquesta setmana les obres de la xarxa secundària del Segarra-Garrigues a Verdú, que permetran portar l'aigua a 183 finques

Signatura de l'acord entre Aigües Segarra-Garrigues i  la Comunitat General de Regants
Signatura de l'acord entre Aigües Segarra-Garrigues i la Comunitat General de Regants Foto: Gencat

Aigües del Segarra Garrigues (ASG) i la Comunitat General de Regants del Canal Segarra-Garrigues han signat aquest divendres un acord per a l'execució de les obres de la xarxa terciària de reg de transformació al terme de Verdú, amb una àrea regable de 1.085,81 hectàrees.

En una primera fase es construiran les xarxes de reg, amb una superfície de regadiu de 457,13 hectàrees. El pressupost previst per a les actuacions, que permetran portar l'aigua a 183 finques, és de prop de 3,9 milions d'euros. Cal tenir en compte que la majoria dels regants de Verdú ja ha manifestat la voluntat de regar, amb una adhesió pròxima al 80 % de la superfície. Un acord entre l'adjudicatària de la xarxa secundària del canal (ASG) i el Segarra-Garrigues estableix que tots els treballs els portarà a terme aquesta mateixa empresa encara que amb nous projectes revisats de manera que l'agricultor pot estalviar-se una part de la inversió.

Pressupost de 3.890.000 euros

 
Aquest projecte s’executarà atenent les possibilitats que va obrir la Llei Òmnibus 2011, la qual permet que les comunitats de regants, les obres de les quals estan finançades per la Generalitat de Catalunya, puguin efectuar l’aportació econòmica que els pertoca bé en metàl·lic o bé mitjançant l’execució directa d’una part de les obres equivalent al cost de la seva aportació. L’execució directa de les obres per part de la Comunitat abarateix el cost final de les actuacions, havent estat aquest un factor molt important per a què els regants hagin acordat executar les obres amb mitjans propis.

Tota la superfície que es posarà en reg en aquesta fase primera està situada fora de zona ZEPA, i disposarà d’una dotació de 6.500 m3/hectàrea i any, corresponents al reg de transformació. S’hi instal·laran 16 hidrants i 131 preses d’aigua que alimentaran un total de 183 finques.
 
Prèviament a la obres de regadiu, s’ha realitzat la concentració parcel·lària de Verdú, amb una superfície de 1.226 hectàrees, i s’ha executat les obres de la xarxa bàsica de camins i drenatges amb una inversió de 7.184.976 €.

La part final, de Sant Martí de Maldà a Belianes, aturada


Quant al canal principal, el tram quart (de Tàrrega a Maldà) continua aturat des de fa un any a conseqüència d'unes modificacions introduïdes que encara estan en fase de tramitació. Fonts de l'obra van explicar que 10 dels 21 quilòmetres d'aquest tram estan ja construïts, però la part final està pendent dels canvis per reprendre les obres. A la part paralitzada de la conducció principal, que va de Sant Martí de Maldà a Belianes, destaca el sifó del Corb, que inicialment havia de ser un aqüeducte però que es va modificar per reduir-ne l'impacte.



Etiquetes: regadiu segarra-garrigues

Ho vols compartir?