Agricultura divendres, 19 de Setembre de 2014

ICV demana que Homs, Pelegrí i el president del CADS compareguin a la Comissió d'Agricultura per explicar l'informe sobre el Segarra-Garrigues


Autor: somsegarra

La formació ecosocialista acusa el Govern de manca de transparència amb el projecte i insisteix en reclamar una auditoria sobre els costos

el Segarra-Garrigues a Les Pallargues
el Segarra-Garrigues a Les Pallargues Foto: Ramon Sunyer

ICV reclama la compareixença a la Comissió d'Agricultura dels consellers Homs i Pelegrí així com del president del CADS per tal de donar a conèixer públicament el contingut de l'informe elaborat per aquest consell assessor del Govern sobre el projecte de regadiu del Segarra-Garrigues. Malgrat haver-ho demanat en diferents ocasions, la formació ecosocislista denuncia que encara no ha rebut l'informe per part del Govern, de la mateixa manera que s'ha rebutjat la realització d'una auditoria dels costos, davant la negativa de CiU i ERC que sempre hi han votat en contra, segons ha lamentat la diputada Sara Vilà. "Només demanem informació i si se'ns nega cada cop tindrem més dret a sospitar", ha sentenciat.

Desviació pressupostària

La diputada ha explicat que en una conversa amb el conseller Pelegrí aquest va negar l'existència de l'esmentat informe del CADS sobre el Segarra-Garrigues. Tot i això, ICV hi ha tingut accés i des de la formació asseguren que el document parla d'una "planificació desmesurada" del projecte respecte l'impacte territorial i que, de la mateixa manera que reclama ICV, proposa una auditoria socioeconòmica del projecte. En aquest sentit, Vilà ha denunciat una desviació pressupostària del 81% en el cost de les obres, pressupostades inicialment en 1.069 milions d'euros tot i que el cost final podria situar-se entorn els 2.000 milions.

ICV assegura que el canal Segarra-Garrigues és actualment una infraestructura infrautilitzada ja que només s'estan regant entre 6.000 i 8.000 hectàrees de les 70.000 previstes inicialment. En aquest sentit, Vilà ha explicat que l'informe assegura que tot i les zones de protecció per a les aus es podrien arribar a regar fins a 69.000 hectàrees entre reg de transformació i de suport. Per això, davant aquestes informacions, la formació exigeix informació sobre la gestió que s'ha estat fent del canal.

Constructores, entitats financeres i l'exconseller Josep Grau, els més beneficiats per la construcció del canal

ICV assegura que els únics beneficiats per la construcció del canal són les constructores que participen en les obres, les entitats bancàries que han facilitat crèdits per tal que el projecte pogués seguir endavant i l'exconseller d'Agricultura, Josep Grau, a qui els ecosocialistes acusen d'haver tingut responsabilitats en el Govern en l'adjudicació del projecte constructiu mentre ara és president d'una de les empreses adjudicatàries de les obres.

Des d'ICV es mostren convençuts que "l'ocultació de l'informe" es deu especialment al "polèmic punt" que planteja el document sobre la possibilitat de transvasar aigua del Segarra-Garrigues a Barcelona per tal de fer rendible la infraestructura. Sobre aquesta qüestió, la formació ecosocialista s'hi mostra rotundament en contra i critica que el model d'agricultura intensiva promoguts pels respectius governs de CiU i del PSC.

ICV proposa que el canal serveixi com a prova pilot per a la producció d'agricultura ecològica

La formació defensa que el Segarra-Garrigues hauria de ser un projecte de "referència" a nivell estatal i europeu per les enormes potencialitats que té. En aquest sentit, ICV proposa que el canal serveixi com a prova pilot per a la producció d'agricultura ecològica i no transgènica davant la important demanda de cereals existent al país per tirar-la endavant.

Per tal d'obtenir informació sobre el projecte de regadiu, els ecosocialistes també van presentar una proposta de resolució en el Debat de Política General demanant una comissió d'informació al Parlament sobre la gestió del canal, iniciativa que va ser rebutjada amb els vots contraris de CiU i ERC.

Altrament, ICV pregunta al Govern si actualment la captació d'aigua del pantà de Rialb s'està duent a terme sense cap document signat com planteja un altre informe, ja que segons els ecosocialistes la concessió va iniciar-se el 2001 i tenia una durada prevista de deu anys, que ja han finalitzat.

Josep Grau, ex-Conseller d'Agricultura i actual President d'Aigües del Segarra - Garrigues -
Josep Grau, ex-Conseller d'Agricultura i actual President d'Aigües del Segarra - Garrigues
Foto: CiU


Font: ACN Etiquetes: canal segarra - garrigues cads

Ho vols compartir?