Agricultura divendres, 7 de Novembre de 2014

El Fòrum l’Espitllera publica les conclusions de la jornada de debat sobre herbicides


Autor: Jaume Moya

La recuperació de les antigues pràctiques agràries i la preservació dels marges es proposa com a complement a un ús racional dels herbicides i fungicides i les cremes selectives de rostoll

jornada de debat sobre herbicides celebrada a Cervera
jornada de debat sobre herbicides celebrada a Cervera Foto: Jaume Moya

El dissabte 17 de maig de 2014, en el marc de la Fira de Sant Isidre de Cervera, el Fòrum l’Espitllera va organitzar un debat per avaluar l’ús dels herbicides, els seus costos econòmics, mediambientals i sanitaris, i les alternatives possibles que s’ofereixen. Hi van participar professionals de l’agricultura, agents rurals, professors universitaris, responsables de l’administració i diversos membres de col•lectius pagesos.
El debat s’estructurà en dues taules amb l’objectiu d’abordar el marc teòric, en la primera, i l’experiència pràctica, en la segona. Pel debat, hom va poder comptar amb la participació d’entesos en els diferents àmbits que hom proposà, des de l’experiència pràctica del pagès tradicional a les propostes de l’agroecologia, des de la praxi preventiva per preservar la flora i la fauna a les afectacions en el sòl, i les alternatives com la crema controlada de rostoll.
En les conclusions, tot i que ningú es va mostrar favorable a abandonar l’ús dels herbicides, es va defensar un ús responsable i eficient, i en cap cas com a únic sistema de control contra fongs i males herbes. La recuperació de pràctiques en desús, com la rotació de conreus, els conreus verds a l’estiu, el guaret, el pasturatge, la rompuda dels camps i dels perímetres dels boscos, i la preservació dels marges i bancals es considera beneficiosa per un objectiu de sostenibilitat de l’activitat agrària a llarg termini.
El desconeixement del sector per part del consumidor final també es considera clau per augmentar la demanda d’un producte de qualitat, la disposició de pagar-ne el preu i la mobilització d’un canvi de paradigma en la producció del camp.
El Fòrum l’Espitllera farà arribar el document amb les opinions i conclusions d’aquell debat a l’Institut d’Estudis Agraris, als col•legis d’enginyers agrícoles i a d’altes institucions públiques i privades vinculades al desenvolupament agrari.

Cal un ús responsable i eficient dels herbicides -
Cal un ús responsable i eficient dels herbicides
Com a alternatives a l’ús d’herbicides  i la crema es proposà la rotació de conreus -
Com a alternatives a l’ús d’herbicides i la crema es proposà la rotació de conreus

Ponencies-Herbicides-(17-5-14).pdf



Font: Fòrum l'Espitllera   + info (enllaç extern)

Etiquetes: jornades herbicides fòrum l'espitllera cervera

Ho vols compartir?