Agricultura dijous 22 gener 2015

Finalitza la millor temporada boletaire que es recorda


Autor: somsegarra

217 quilos per hectàrea, superant els 120 quilos per hectàrea registrats la temporada 2003

els rovellons d'obaga, molts corcats
els rovellons d'obaga, molts corcats Foto: Ramon Sunyer

Els experts asseguren que la temporada de bolets 2014 ha estat la millor dels darrers 20 anys. Els inventaris micològics realitzats des del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya des de principis de juliol fins a finals de desembre per a un total de 88 parcel·les de mostreig han quantificat la producció de bolets en 217 quilos per hectàrea, que equival a unes 119.420 tones de bolets de tot tipus, i s'han identificat un total de 490 espècies. En canvi, en les dues últimes dècades, la producció de bolets s'ha situat en 57 quilos per hectàrea de mitjana.

Els motius d'aquesta temporada excepcional han estat les pluges abundants i les temperatures moderades dels mesos d'estiu i una tardor plujosa, càlida i poc ventosa, cosa que ha creat les condicions òptimes per a la fructificació dels bolets, superant els 120 quilos per hectàrea registrats la temporada 2003, i els 57 quilos per hectàrea de mitjana dels últims 20 anys.

En relació a la comercialització de bolets, s'han produït 28.660 tones de bolets als boscos de Catalunya, que representa un valor potencial entre els 85,9 i 143,3 milions de euros -considerant un preu mig entre els 3 i els 5 euros el quilo, sense descomptar-ne la producció de bolets que no es recull-, segons ha indicat el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya.

Els rovellons han punxat


La campanya de rovellons ha estat molt abundant des del punt de vista de la seva producció amb una mitjana de 33 quilos per hectàrea a Catalunya, superant-se els 57 quilos per hectàrea que s'han localitzat als boscos de pi roig del Pirineu, Prepirineu i Catalunya Central. No obstant, la qualitat no ha estat l'esperada. Així, el 70% del rovellons estava afectat per cucs, a causa sobretot per una major activitat i presència d'insectes provocada per l'elevada humitat i les temperatures suaus que s'han registrat.

Altres espècies no s'han vist tan afectades pels insectes i les seves produccions han estat considerables a nivell de Catalunya: els ceps (21 kg/ha), els camagrocs (18 kg/ha), les llenegues (12 kg/ha) o les agulletes (11 kg/ha).

Cistells de bolets - Llanera
Cistells de bolets
Foto: Ramon Sunyer
Fredolics - Vallferosa
Fredolics
Foto: Ramon Sunyer
Cuinant moixernons - Torà
Cuinant moixernons
Foto: Ramon Sunyer
Les agulletes, abundants com mai - Sanaüja
Les agulletes, abundants com mai
Foto: Ramon Sunyer


Etiquetes: bolets

Ho vols compartir?