Agricultura dilluns, 18 de Gener de 2016

Daltabaix de la pagesia lleidatana en els darrers vint anys


Autor: Àlvar Llobet

El sector ha perdut prop d'un 40% de pagesos i ramaders des de l'any 1994

Cens agrari a Lleida i a Catalunya
Cens agrari a Lleida i a Catalunya Foto: Nació Lleida

La pagesia i la ramaderia de Lleida han patit un daltabaix en els darrers vint anys pel que fa a nombre de professionals censats en el sector.

En les darreres dues dècades, la demarcació ha perdut un total de 7.126 ramaders i pagesos, una xifra que suposa una caiguda del 39,2% segons l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat).

L'any 1994 hi havia a les terres de Lleida un total de 18.135 professionals de la pagesia, i ara se'n registren 11.009, una situació d'emergència que ja ha posat en alerta els sindicats, que reclamen al nou Govern de la Generalitat una actuació per acabar amb aquesta pronunciada davallada que està asfixiant el sector.

Disminució de la pagesia a nivell català del 48,9% segons JARC


A Catalunya, la xifra d’agricultors i ramaders catalans censats ha disminuït un 48,9%, passant de 50.938 a 26.031 persones. El sindicat JARC-COAG constata, davant d'aquests números, una tendència preocupant en la pèrdua de professionals que es guanyen la vida amb les tasques del camp a Catalunya.

El president de JARC Catalunya, Francesc Boronat, reclama 'un compromís per part de l’Administració perquè vetlli pel compliment dels terminis de pagament de les produccions i sancions exemplars per les pràctiques comercials abusives que perjudiquen els pagesos'. Des del sindicat també es demana a la nova consellera, Meritxell Serret, més inversió per al sector, que està patint diversos problemes com el preu del porc o el mal funcionament de la cadena alimentària.

Un sector que es va envellint


Les dades estadístiques confirmen que el sector agrari s’està envellint progressivament perquè els professionals no s’hi guanyen la vida. Actualment, el 38,2% dels titulars d’una explotació agrària té 65 anys o més, quan fa 20 anys només era el 24,62%.

El 38% dels titulars d’una explotació agrària té 65 anys o més - Sant Antolí i Vilanova
El 38% dels titulars d’una explotació agrària té 65 anys o més
Foto: Ramon Sunyer


Font: Nació Lleida   + info (enllaç extern)

Etiquetes: pagesia idescat jarc lleida

Ho vols compartir?