Cultura dissabte, 29 de Desembre de 2012

Ardèvol i el seu Pessebre Vivent


Autor: Xavi Francès

Tot i que només compta amb un centenar de veïns, a les representacions s'arriben a ajuntar fins dos-cents actors

Escenes del pessebre
Escenes del pessebre Foto: organització pessebre

El poble de Ardèvol, pertanyent al municipi de Pinós (Solsonès), es caracteritza per la tranquil·litat que regna durant la major part de l'any als seus carrers. Amb una mica més d'un centenar de habitants i una desena de cases, els habitants d'Ardèvol, mitjançant el seu centre cultural, aconsegueixen des de fa ja dues dècades duplicar la seva massa social per Nadal . Ho fan mitjançant la representació del seu pessebre vivent, que, una de les seves organitzadores, Glòria Padulles, el descriu com 'un motiu d'orgull per a tots els del poble'. Els 200 actors amb els que compta 'són gent de localitats pròximes com Torà, Calaf, Solsona o Cardona que cada any ens ajuden sense rebre res a canvi'.

El pessebre d'Ardèvol va rebre al voltant de 600 visitants en la seva primera representació, el dia 25 de desembre, una xifra molt important segons Padullés perquè 'dóna molta vida al poble'.

El pessebre el formen principalment dues parts. D'una banda trobem la merament bíblica i, de l'altra, la dedicada als oficis del segle XIX. Tant la posada en escena com la confecció de les vestimentes i la decoració de les cases és a càrrec dels veïns d'Ardèvol, ja que 'tots i cada un es bolquen per posar el seu granet de sorra i poder seguir creixent any rere any'. La visita té un final perfecte, ja que l'organització ofereix pa torrat amb botifarra a la vora del foc.

El Centre Cultural d'Ardèvol va rebre el premi Signum 2011, que atorga anualment la Fundació Francesc Ribalta de Solsona.

Escenes del pessebre - Ardèvol
Escenes del pessebre
Foto: organització pessebreFont: La Vanguardia   + info (enllaç extern)

Etiquetes: tradicions nadal pessebre vivent
Compartit per viladetora.net

Ho vols compartir?