Cultura divendres, 17 de Maig de 2013

'Marinada', neix una nova publicació a la Baixa Segarra


Autor: Ramon Sunyer

L'edita l’Associació de Veïns i Amics de Passanant

La festa de Sant Blai als anys quaranta
La festa de Sant Blai als anys quaranta Foto: Agustí Marimon Solà

La publicació s'estrena aquest mes de maig, amb una setzena de pàgines i una edició força acurada. És un dels primers projectes de la comissió de comunicació de l'Associació de Veïns i Amics de Passanant, localitat pertanyent al municipi de Passanant i Beltall, a la Baixa Segarra. El nom de la revista, Marinada, ha estat escollit per votació popular, d'entre 48 noms proposats. Es presenta com 'una eina de comunicació per a tothom que se senti vinculat d’alguna manera als nostres pobles i estigui interessat en el seu futur'.

Recull diferents informacions de l'activitat municipal, acords de l'ajuntament, revindicacions i propostes de millora i activitats que es realitzen i del quefer de l'associació, que està buscant un local per a la seva seu. També una entrevista amb Albert Marimón, veí de Passanant, que enguany ha estat proclamat Cuiner de l'Any 2013 en el marc del Fòrum Gastronòmic de Girona. Hi ha un record per a Joan Laporta Bonastre, pare de l’expresident del Futbol Club Barcelona, que va passar els primers deu anys de la seva vida a la població i un recull històric sobre el paper moneda emès a la població a la guerra del 36.

També hi ha apunts etnogràfics, amb una referència al parlar Xipella, molt arrelat a la zona, 'es parla amb la i'. A l'apartat de llibres es fa referència a Els pobles perduts. 30 indrets oblidats de Catalunya. de Xavier Cortadellas i Judit Pujadó, i que parla del Fonoll, un dels nuclis del municipi, que ha estat recuperat després d'uns anys abandonat. Les pàgines finals presenten un recull gràfic dedicat a les festes del 12 de maig i sant Blai celebrades en el passat. La contraportada presenta un poema de Miquel Martí i Pol

L'Associació de Veïns i Amics de Passanant es va formar el passat desembre i ja compta amb una vuitantena de socis de Passanant, La Sala de Comalats, Glorieta i La Pobla de Ferran. La seva voluntat és 'promoure i fomentar les relacions socials i cíviques com a instrument d’una convivència més rica del veïnat' i posar en comú els interessos, problemàtiques i propostes per 'aconseguir millores al nostre poble'.

Passanant i Belltall


És un municipi de la comarca de la Conca de Barberà, situat a la part nord-occidental de la comarca, al sector meridional dels Comalats, en la zona geogràfica anomenada Baixa Segarra. El terme, amb una extensió de 27'48 Km2, és drenat per diversos torrents que aflueixen al riu Corb, el torrent de Forès, el de Seriol, el de Glorieta i el barranc de Belltall.

Compta amb una superfície de 27 km2 on hi viuen 161 persones, la seva densitat de població és molt baixa. El municipi està format per 6 nuclis, Belltall, El Fonoll, Glorieta, Passanant, el més poblat, la Pobla de Ferran i la Sala de Comalats. Els dos darrers només sumen tres habitants.

L'activitat econòmica es centra en l'agricultura amb conreus de secà, dedicats bàsicament a cereals, blat i ordi

Descarregar la revista de Dropbox

Portada de la revista Marinada - Passanant
Portada de la revista Marinada
Vista general de Passanant - Passanant
Vista general de Passanant
Foto: M.Rosa Ferré
La Sala de Comalats, ruïnes i torre - Passanant
La Sala de Comalats, ruïnes i torre
Foto: jordi domènech


Etiquetes: publicacions revistes baixa segarra

Ho vols compartir?