Cultura divendres 14 juny 2013

Cervera reproduirà en facsímil l’Acta de la Cort General de Catalunya de l’any 1359


Autor: adminis

Millennium Liber té previst fer-ne una tirada d’entre 500 i 1.000 exemplars aquest 2013

l’Acta de la Cort General de Catalunya de l’any 1359

La Paeria de Cervera ha signat un conveni amb l’empresa editora Millennium Liber pel qual l’autoritza a la reproducció en facsímil de l’Acta de la Cort General de Catalunya de l’any 1359 celebrada a Cervera, que està custodiada a l’Arxiu Comarcal de la Segarra. Enguany està previst fer-ne una tirada d’entre 500 i 1.000 exemplars.

Així s'ha acordat amb la signatura d'un convenir entre el paer en cap, Ramon Royes, i l'administrador de Millennium Liber, Jordi Fernández, empresa editora de Barcelona.

L’acta, considerada com el document fundacional o embrió de la Generalitat, és propietat de la Paeria de Cervera, que ha concedit el permís a Millennium per a la reproducció en facsímil. Es tracta d’un pergamí datat el 19 de desembre de 1359, redactat en llatí, que conserva el segell reial de Pere III, de plom, i que recull les constitucions i declaracions aprovades a la Cort i el nomenament d’una comissió de dotze persones, formada pels representants dels braços eclesiàstic, el militar o nobiliari i el reial o popular i tres representants del rei, que havia d’examinar i informar sobre les transmissions feudals i aplegar el donatiu fet al monarca per fer front a la guerra amb Castella.

La Cort de Cervera de 1359 és la fita històrica més significativa respecte a l'origen de la Generalitat. L'any 2000 aquest document va ser declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN).

El paer en cap, Ramon Royes, i l'administrador de Millennium Liber, Jordi Fernández, signen el conveni - Cervera
El paer en cap, Ramon Royes, i l'administrador de Millennium Liber, Jordi Fernández, signen el conveni
Autor: ACN


Etiquetes: facsímil acta cort general 1359

Ho vols compartir?