Cultura dilluns, 18 de Novembre de 2013

La biblioteca d’Hostafrancs presenta l'exposició 'El Carxe, territori de frontera'


Autor: Jaume Moya

L'exposició permet descobrir la història, la geografia i la llengua d'un territoi de frontera, a cavall entre el País Valencià i Múrcia, que és la comarca més meridional de parla catalana

La biblioteca d’Hostafrancs, amb la instal·lació expositiva
La biblioteca d’Hostafrancs, amb la instal·lació expositiva Foto: Ramon Brescó

El diumenge 17 de novembre es va inaugurar, a la sala Jordi Cases de la biblioteca d'Hostafrancs, l'exposició "El Carxe, territori de frontera". En la presentació van intervenir Jaume Moya, secretari de la Fundació Jordi Cases i Llebot, que ha patrocinat la instal•lació, Fina Tous i Jaume Ferran, responsables de la biblioteca, i Fran Ruvira, realtzador cinematogràfic i productor de la mateixa. En l’exposició s'explica la realitat d'aquesta zona de Múrcia, darrera zona d’expansió territorial de la llengua catalana. La comarca, a mig camí entre terres alacantines i murcianes, va rebre un repoblament per part de pagesos valencians al segle XIX, els descendents dels quals hi conserven la parla valenciana, amb certs localismes, encara viva.

L'exposició es composa per diferents panells on hi ha, respectivament, informació de la història, la geografia, la demografia, el descobriment lingüístic i el parlar del Carxe. Es complementa amb un reproductor d'àudio que permet escoltar diferents rondalles i contes locals explicats pels habitants de la zona i amb dues pantalles que projecten un document històric amb imatges de la ciutat de Barcelona i els seus habitants enregistrades l’any 1926, per una banda, i un tràiler de la pel•lícula documental "Orson West", rodada recentment al Carxe i dirigida per Fran Ruvira, nascut al poble de Pinós de Monover, capital oficiosa de la comarca.

L’acte va finalitzar amb la projecció del film a la sala social del poble, on el propi director va explicar més detalls sobre aquesta zona rural d'interior i del rodatge de la pel•lícula.

L’exposició es mantindrà visitable els dissabtes per la tarda i els diumenges al matí a la biblioteca d’Hostafrancs i fins el 22 de desembre.

pantalla amb l'emissió dle tràiler d'Orson West - Hostafrancs
pantalla amb l'emissió dle tràiler d'Orson West
Foto: Ramon Brescó
un moment de la presentació - Hostafrancs
un moment de la presentació
Foto: Ramon Brescó
cartell de la pel·lícula - documental Orson West - Hostafrancs
cartell de la pel·lícula - documental Orson West
Foto: Fran Ruvira


Font: Biblioteca d'Hostafrancs Etiquetes: Orson West carxe Hostafrancs Biblioteca d\'Hostafrancs Fran Ruvira Jaume Moya

Ho vols compartir?