Cultura dimarts, 18 de Febrer de 2014

Dipositat a El Talladell l'arxiu bibliogràfic personal de l'escriptor Josep Maria Madern


Autor: somsegarra

La vídua, Pilar Minguell, cedeix el fons, format per un miler de volums, atenent la voluntat de l’autor segarrenc

Josep Maria Madern al Museu de Tàrrega
Josep Maria Madern al Museu de Tàrrega Foto: Ajuntament de Tàrrega

L’arxiu bibliogràfic personal de l’escriptor Josep Maria Madern i Sostres (Cervera 1926 – Barcelona 2012) quedarà dipositat a El Talladell, entitat municipal descentralitzada pertanyent a Tàrrega, per a la seva custòdia. La vídua, Pilar Minguell, ha formalitzat avui la cessió signant el document amb l’alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, i el president de l’EMD El Talladell, Miquel Albareda.

El fons de Madern consta de més d’un miler de llibres de diversos autors i gèneres, sumant 30 metres lineals de prestatgeria. Són obres escrites en català, castellà i francès. També s’hi inclouen alguns originals mecanografiats de l’autor.

Pilar Minguell ha cedit l’arxiu al Talladell per voluntat del seu difunt espòs, el qual tenia un profund lligam amb aquest poble, segona residència del matrimoni des de l’any 1972. Es dóna la circumstància que la família de Minguell és originària del Talladell, on conserven la casa pairal.

La Biblioteca de Tàrrega farà la catalogació


Els volums cedits es custodiaran a l’Espai Molí, el local polivalent del Talladell i La Biblioteca Central Comarcal de Tàrrega col·laborarà en les tasques d’inventari. Tot aquest patrimoni bibliogràfic es farà accessible a usuaris i investigadors a la vegada que l’EMD El Talladell treballarà per difondre el llegat literari de l’escriptor segarrenc. L’alcaldessa ha lloat el gest “de posar a disposició de tothom una col·lecció d’interès públic col·lectiu”. Per la seva part, Miquel Albareda ha expressat l’agraïment del Talladell per “incorporar aquest patrimoni de valor històric, cultural i documental”. El fons dipositat, a més, esdevindrà molt útil per determinar les preferències i les influències literàries de Madern.

Josep Maria Madern, escriptor i periodista


Nascut a Cervera, el 1926, va cursar estudis de Lletres a Barcelona i, més tard, va treballar com a periodista a Ràdio Joventut de Saragossa i a Radio Lleida. El 1957 es traslladà a París per total incompatibilitat amb la societat espanyola de l’època. Hi va viure més de 25 anys i va ser el responsable dels programes informatius en castellà de l’ORTF i de Radio France Internationale (Radio París). El 1983 retornà a Catalunya. El 2012 va morir a Barcelona

L'escriptor publicà una vintena de llibres en català a partir dels anys 80, que abasten el conte, la novel·la, l’aforisme i el teatre. S’inicià amb el llibre de contes La gàbia i altres gàbies (1986), i continuà amb La pell de l’home (1987, premi Marià Vayreda), L’intrús (1989), Algun dia anirem a Bombai (1996), L’escenari (1997), El vent de la memòria (1998), Una felicitat particular (2000), La por de l’amor (2001), La línia negra (2001) i Sol a mitjanit (2003). Publicà també tres novel·les: Els assassins ingenus (1987), La nit de la basarda (1997) i La veu de l’home (1998).

Entre les obres teatrals, Els ninots (1996), en català, La chemise de nylon, en francés i El rey mudo en castellà .
L’Ajuntament de Tàrrega, a través de la Col·lecció Natan, li edità L’escenari (1998) i La vida dels somnis (2007).

Si voleu visitar el seu blog

La vídua de Madern, Pilar Minguell, ha signat la cessió amb l’alcaldessa Rosa Maria Perelló i el president de l’EMD El Talladell, Miquel Albareda - Tàrrega
La vídua de Madern, Pilar Minguell, ha signat la cessió amb l’alcaldessa Rosa Maria Perelló i el president de l’EMD El Talladell, Miquel Albareda
Foto: Ajuntament de Tàrrega
Portada de La veu de l'home, de Josep Maria Madern -
Portada de La veu de l'home, de Josep Maria Madern


Font: Ajuntament de Tàrrega Etiquetes: escriptor periodista madern cervera el talladell

Ho vols compartir?