Cultura dimarts, 11 de Març de 2014

La Paeria de Cervera rep deu facsímils de l'Acta de la Cort General de Catalunya de l'any 1359


Autor: somsegarra

L'Arxiu Comarcal de la Segarra, ens que custodia el document original, també ha rebut una còpia

l’Acta de la Cort General de Catalunya de l’any 1359
l’Acta de la Cort General de Catalunya de l’any 1359

L'empresa editora Millennium Liber ha lliurat a la Paeria de Cervera deu exemplars de la reproducció en facsímil de "l'Acta de la Cort General de Catalunya de l'any 1359" celebrada a Cervera, document del qual n'ha editat 995 còpies. L'Arxiu Comarcal de la Segarra, que custodia el document original, també n'ha rebut una còpia.

Millennium Liber comercialitza el facsímil a un preu de 525 euros cada exemplar. Forma part de la col·lecció 'Els nostres tresors', que inclou altres joies documentals com 'Les Homílies d’Organyà', el “Llibre d’hores del bisbe Morgades”, els 'Greuges de Guitard Isarn', 'Arbre de filosofia d’amor' de Ramon Llull o 'D’aparellar de menjar'.

L’acta és considerada com el document fundacional o embrió de la Generalitat. Es tracta d’un pergamí datat el 19 de desembre de 1359, redactat en llatí, que conserva el segell reial de Pere III, de plom, i que recull les constitucions i declaracions aprovades a la Cort i el nomenament d’una comissió de dotze persones, formada pels representants dels braços eclesiàstic, el militar o nobiliari i el reial o popular i tres representants del rei, que havia d’examinar i informar sobre les transmissions feudals i aplegar el donatiu fet al monarca per fer front a la guerra amb Castella.

La Cort de Cervera de 1359 és la fita històrica més significativa respecte a l'origen de la Generalitat. L'any 2000 aquest document va ser declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN).



Etiquetes: facsímil acta cort general 1359 generalitat

Ho vols compartir?