Cultura diumenge, 15 de Febrer de 2015

El Fons Documental Manuel de Pedrolo ja és al castell de Concabella


Autor: somsegarra

Des del passat octubre, el centre ja compta amb l’Espai Pedrolo que integra l'exposició permanent ‘Pedrolo, més enllà dels límits’

exposició permanent 'Pedrolo, més enllà dels límits'
exposició permanent 'Pedrolo, més enllà dels límits' Foto: Ramon Sunyer

Des d'aquest dissabte el castell de Concabella acull el Fons Documental Manuel de Pedrolo que podrà ser consultat pels estudiosos de la seva obra literària. La inauguració ha estat presidida pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell, acompanyat de l'alcalde de Plans de Sió i president del Consell Comarcal de la Segarra, Adrià Marquilles, la directora del Museu Comarcal de Cervera Carme Bergés, i la directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), Laura Borràs. Així mateix, s'ha comptat amb la presència de la filla de l'autor i presidenta de la Fundació Manuel de Pedrolo, Adelais de Pedrolo.

Mascarell ha destacat que Pedrolo és una figura molt important en la cultura catalana tot i que ha reconegut que ‘potser no se li ha reconegut prou’. Espera, però, poder-ho fer en els pròxims anys, tenint en comte que el 26 de juny d'aquest any farà 25 anys de la seva mort i l'any 2018 se celebrarà el centenari del seu naixement.

A l'Arxiu del Fons Documental s'hi troben manuscrits originals de les seves obres, primeres edicions dels llibres, còmics, gran quantitat d'articles sobre la seva obra i articles seus. Entrevistes, traduccions, Premis literaris, correspondència, cartellisme i una extensíssima bibliografia amb les col·leccions de La cua de palla, els llibres guanyadors del '7lletres, el premi literari i més coses' i els llibres guanyadors del premi de ciència ficció Manuel de Pedrolo que es fa a Mataró. També s'hi troba material editat per la Fundació i amb motiu del 7lletres, el premi literari i més coses; els llibres de la Beca Manuel de Pedrolo, convocada per l'Ajuntament de Tàrrega i el llibre de família compendi de les cases de Pedrolo, antecedents dels Pedrolo, etc.

Des del passat octubre, el centre ja compta amb l’Espai Pedrolo que integra l'exposició permanent ‘Pedrolo, més enllà dels límits’, dirigida per la directora del Museu Comarcal de Cervera, Carme Bergés i Anna M. Moreno i Bedmar, comissària de l'exposició. Aquesta abasta l'ampli univers pedrolià i presenta l'autor, tant en la seva dimensió biogràfica com literària. Un espai permanent obert amb una doble oferta tant per a grups organitzats com per a famílies i un espai d'atenció a estudiosos.

El Castell de Concabella, al municipi dels Plans de Sió, és un equipament cultural que també acull, des de fa temps, el Centre d'Interpretació dels Castells del Sió i el Centre d'Interpretació dels Secans de Lleida.

Ferran Mascarell a la inauguració del Fons Documental Manuel de Pedrolo al castell de Concabella - Concabella
Ferran Mascarell a la inauguració del Fons Documental Manuel de Pedrolo al castell de Concabella
Foto: Cultura Gencat
El castell de Concabella - Concabella
El castell de Concabella
Foto: J. I. Argilés
Retrat de Manuel de Pedrolo - Concabella
Retrat de Manuel de Pedrolo
Foto: Ramon Sunyer


Etiquetes: fons ducumental manuel de pedrolo espai pedrolo concabella

Ho vols compartir?