Cultura dilluns, 3 de Agost de 2015

Èxit del concert de Lídia Pujol a Vallferosa


Autor: editor

Més de 600 assistents gaudeixen amb ‘Iter Luminis,Treballs i plaers d’amor’ un espectacle magnífic a redós de la torre del segle VIII, un espai únic

Actuació Iter Luminis,Treballs i plaers d’amor a Vallferosa
Actuació Iter Luminis,Treballs i plaers d’amor a Vallferosa Foto: Ramon Sunyer

El dissabte 1 d’agost es va presentar a la torre de Vallferosa l’espectacle ‘Treballs i plaers d’amor’ de Lídia Pujol, una cerimònia musical i poètica que reuní obres de diferents etapes històriques i estils fruit de l’experiència mística de Ramon Llull i de Teresa de Jesús.

L’espectacle, que va aplegar a més de 600 persones vingudes d’indrets molt diferents, va començar amb el tema ‘He mirat aquesta terra’ del poeta Salvador Espriu i, durant prop de dues hores, continuà amb peces de ‘El misteri d’Elx, ‘el llibre Vermell de Montserrat’, cançons jueves i també de poetes sufí. Finalitzà amb la cançó ‘País petit’ de Lluís Llach.

El concert va comptar, a banda de Pujol a la veu, amb la participació dels músics Mohamed Ayoub (veu), M. Àngel Cordero (contrabaix i veu), Guillermo Rizzotto (guitarra), Marta Reixach, (gong sinfònic, sruti i monocordi), Mohamed Soulimane (violí, llaüt, kemanje, panderos) i les veus del Cor de Vallferosa, amb membres de Coral Sorisons, Orfeó Solsona, Coral Pontsicana, Coral Aires de Marinada (Torà), Coral de Calaf, La Fònica, Cor Ginesta (Cervera), Cor Lieder Càmera, Coral Lacetània de Cervera i Esbart Manresà. Un gran repartiment que va contribuir a la brillantor de l'acte que molts dels assistents van qualificar com a 'excepcional i irrepetible'.

Un concert biodinàmic


La cantant va finalitzar l’actuació amb l’agraïment a totes les persones, principalment veïnes de la zona, que van ajudar de forma desinteressada a fer-ho possible i el va qualificar com a ‘ el primer concert biodinàmic de la història, sense pressupost ni subvencions i exposat a les inclemències del temps’. L’acte va finalitzar amb una degustació d'aliments de proximitat d’una vintena de productors locals.

L’espai escollit per al concert també és un lloc molt especial, un escenari que va contribuir a donar-hi valor. És una torre del segle VIII de característiques úniques a Catalunya i Europa, emplaçada al límit de la Marca Hispànica, entre la Segarra i el Solsonès, té 33 metres d’alçada, està molt ben conservada i s’aixeca en un indret de gran interès històric, poc conegut. Recuperar i divulgar el seu coneixement com a espai de confluència i d’identitat territorial és també un dels objectius que envolta el projecte ‘Iter Luminis’.

Una logística impecable


La part logística i de seguretat de l'acte, organitzada des de l'Ajuntament de Torà, va comptar amb la participació d'una trentena de persones de diferents col·lectius: veïns de Vallferosa, personal de l'ADF de Torà, bombers voluntaris de Torà i regidors i regidores de l'Ajuntament de Torà, actuant coordinadament amb l'equip d'Iter Luminis.

En la vessant logística, també cal destacar que l'Ajuntament de Solsona va deixar i col·locar 400 cadires. La zona d'aparcament estava situada a uns 3 kms del lloc i un servei de tres microbusos va realitzar els transport dels assistents, l'un d'ells cedit pel Consell Comarcal de la Segarra i els altres dos l'empresa Prats Serrat de Torà.

Magí Coscollola, que va assumir la direcció de la part logística i la responsabilitat en la seguretat de l'acte com a alcalde del municipi, considera que 'tot el mèrit és del conjunt de persones que hi van col·laborar, crec que ho van fer molt bé'.


Gira Iter Luminis


La gira de 'Iter luminis', que transcorre per diferents ermites i monestirs del territori català, continuarà el dia 8 d'agost a l'església de Santa Maria de Gràcia de la Granadella, Lleida, i el 15 a l'església de Santa Maria de Rocafort, a la comarca del Bages. El 5 de setembre a la Col·legiata de Sant Pere de Ponts (Noguera), el 13 de setembre a La Seu Vella de Lleida (Segrià), el 16 d’octubre al Convent de Sant Domènec de Girona (Gironès), el 31 d’octubre al Monestir de Sant Llorenç de Morunys (Solsonès), el 7 de novembre a l'Església de Sant Ponç de Corbera (Baix Llobregat). Està previst que el projecte finalitzi el dia 21 de novembre a la Basílica de Santa Maria del Pi de Barcelona.

La majestuosa torre de Vallferosa - Vallferosa
La majestuosa torre de Vallferosa
Foto: Ramon Sunyer
Actuació Iter Luminis,Treballs i plaers d’amor a Vallferosa - Vallferosa
Actuació Iter Luminis,Treballs i plaers d’amor a Vallferosa
Foto: Ramon Sunyer
L'actuació Iter Luminisva congregar més de 600 persones a Vallferosa - Vallferosa
L'actuació Iter Luminisva congregar més de 600 persones a Vallferosa
Foto: Ramon Sunyer
La lluna plena va posar una nota especial a la nit Iter Luminis - Vallferosa
La lluna plena va posar una nota especial a la nit Iter Luminis
Foto: Ramon Sunyer
El Cor de cors una gran aportació al concert de Lídia Pujol - Vallferosa
El Cor de cors una gran aportació al concert de Lídia Pujol
Foto: Ramon Sunyer
Parades de productes de proximitat - Vallferosa
Parades de productes de proximitat
Foto: Ramon Sunyer
Actuació Iter Luminis,Treballs i plaers d’amor a Vallferosa - Vallferosa
Actuació Iter Luminis,Treballs i plaers d’amor a Vallferosa
Foto: Xavier Sunyer



Etiquetes: concerts música iter luminis lídia pujol vallferosa
Compartit per viladetora.net

Vídeos

Lídia Pujol 'País petit' (fragment)

Lídia Pujol 'He mirat aquesta terra' (fragment)

Ho vols compartir?