Cultura dimecres, 22 de Juny de 2016

Calaf celebra la 25a edició del Desfolca’t amb una àmplia oferta musical


Autor: Ajuntament de Calaf

Un total de quinze concerts diferents concentrats sobretot durant la nit de dissabte

Calaf celebra la 25a edició del Desfolca’t amb una àmplia oferta musical
Calaf celebra la 25a edició del Desfolca’t amb una àmplia oferta musical Foto: Ajuntament de Calaf

El Desfolca't, el Festival de Música Popular i Tradicional de Calaf, va néixer l'any 1991 de la mà del Joan Fernández, ‘en Joanet', que va impulsar una trobada d'acordionsites emmirallant-se amb la proposta que feien a Arsèguel. Aquest cap de setmana, 25 anys després de la Primera Trobada Internacional d'Acordionsites i Música Popular, Calaf ha celebrat una nova edició d'aquest certamen que avui porta el nom de desFOLCa't. Durant tota la seva trajectòria el festival ha anat evolucionant i enguany presentava un cartell variat amb l'objectiu d'atraure nous públics i reforçar-lo com a trobada de referència a Catalunya.

Un dels moments més emotius del festival va arribar dissabte, 18 de juny, al vespre, just abans del concert inaugural que va tenir lloc a la plaça Barcelona ‘92. En nom de l'Ajuntament de Calaf i de tot el poble, l'alcalde, Jordi Badia, va agrair i reconèixer la tasca que han fet durant tots les edicions les diferents persones que han liderat l'organització del festival. Van pujar dalt l'escenari representants dels diferents grups que han format part de la Comissió Organitzadora de la Música Tradicional de Calaf i l'Alta Segarra (COMTCASE). I en especial, es va recordar i destacar la figura de Joan Fernández qui en va ser el principal impulsor. Per aquest motiu, es va entregar a la seva germana, Estrella Fernández, una placa de reconeixement.

Feta la foto de família i commemorativa del 25è aniversari, es va donar el tret de sortida a una nit molt llarga i plena de bona música. El concert inaugural va anar a càrrec de la Cobla de sons essencials que, amb Marcel Casellas al capdavant, van oferir un repertori en el qual es barrejaven la sonoritat de la cobla amb les percussions i els ritmes d'arreu de la mediterrània. En acabat, El Pont d'Arcalís, grup de referència del folc català, va fer ballar de valent a tothom qui es va concentrar a la plaça. Amsterdam Klezmer Band, banda de reconegut renom internacional, va prendre el relleu al grup català presentant un repertori on destacaven seves sonoritats klezmer i balkan, ska i jazz, gypsy i hiphop.

Desfolca't 2016


En paral·lel, havien començat els concerts a diferents bars de Calaf. De fet, la música que arriba en aquests locals és un tret característic del festival des dels seus inicis que s'ha mantingut edició rere edició. En aquest cas, al Bar Canet s'hi va poder escoltar el repertori de cuplets barcelonins de principis del segle XX que va oferir el duet Betzuca, format per Carol Duran i Núria Lozano. Mentrestant, el Bar Rosa s'omplia a vessar per escoltar, durant pràcticament dues hores de concert, el cantant i líder de La Troba Kung-Fú, Joan Garriga, acompanyat del guitarrista Madjid Fahem.

Passada la mitjanit arrencava el concert, al Pub Skàndol, una actuació que va fer les delícies dels amants del country amb el grup vasc Dead Bronco. El rockabilly punk dels calafins Pànic va posar el punt i final la música als bars per fer que tothom es concentrés de nou, a la plaça Barcelona '92. Allí, el grup valencià Aspencat es va apropiar de l'escenari i del públic del Desfolca't que es va bolcar a saltar i ballar amb la seva proposta de ska reggae reformulat per l'electrònica.

Tres dies de música i cultura popular


El programa d'enguany preveia un total de quinze concerts diferents concentrats sobretot durant la nit de dissabte. Malgrat l'amenaça de pluja i l'intens fred que va fer a Calaf durant aquests dies, totes les actuacions previstes es van poder desenvolupar amb normalitat i davant d'un nombrós públic.

El Desfolca't va arrencar divendres, 17 de juny, amb un plat fort. Davant d'un públic entregat, va actuar el cantautor vallesà Albert Pla acompanyat pel guitarista Diego Cortés. En acabat, els vascos Korronzi van fer ballar als assistents al vestíbul del mateix Casal de Calaf amb el seu repertori tradicional capitanejat pel virtuós Agus Barandiaran a la trikitixa.

L'endemà dissabte, l'activitat es va reprendre de bon matí amb el taller d'acordió a càrrec de Carles Belda. Una desena d'assistents van aprendre a interpretar peces de rumba amb aquest instrument.

La programació de la tarda, i a causa de la previsió de pluja, es va traslladar a la Sala d'actes municipal on, primerament, va actuar el grup d'animació infantil La Tresca i la Verdesca. La sala es va omplir de famílies, justament un dels públics en el qual s'ha posat l'accent en la programació d'enguany.
Els assistents van poder gaudir de la IV trobada de colles bastoneres vingudes de Copons, Manresa i Sant Feliu de Llobregat i, seguidament, del grup Pasqual i els Desnatats, actuació en petit format d'alguns membres de La Terrasseta de Preixens. La sessió de dissabte a la tarda es va cloure amb el concert de Jaume Arnella, un dels personatges cabdals de la música tradicional al nostre país.

Finalitzada aquesta actuació, l'activitat es va traslladar a la plaça Barcelona '92 on va tenir lloc el sopar popular que va donar el tret de sortida totes les actuacions de la nit.

El festival es va cloure diumenge, al Casal de Calaf, amb l'actuació de la Jove Orquestra Simfònica de l'Anoia, secció aleví.

Calaf celebra la 25a edició del Desfolca’t amb una àmplia oferta musical -
Calaf celebra la 25a edició del Desfolca’t amb una àmplia oferta musical
Foto: Ajuntament de Calaf
Calaf celebra la 25a edició del Desfolca’t amb una àmplia oferta musical -
Calaf celebra la 25a edició del Desfolca’t amb una àmplia oferta musical
Foto: Ajuntament de Calaf


Etiquetes: desfolca't calaf

Ho vols compartir?