Cultura dijous, 20 de Octubre de 2016

Jornades Museus i perspectiva de gènere


Autor: somsegarra
cartell Jornades Museus i perspectiva de ge?nere
cartell Jornades Museus i perspectiva de ge?nere Foto: Museu Cervera

El Museu d’Història de Catalunya i el Museu Comarcal de Cervera organitzen les jornades 'MUSEUS I PERSPECTIVA DE GÈNERE' els dies 18 i 20 d'octubre

L'any 1989, les Guerrilla Girls, un grup d'artistes feministes nascut a Nova York, van irrompre en el panorama internacional revelant que menys del 5% dels artistes representats en les seccions d’art modern del Metropolitan Museum of Art eren dones, però que el 85% eren nus de dones. Amb aquesta acció, volien denunciar un desequilibri de gènere en els artistes representats a les galeries i els museus. La seva va ser una de les primeres accions contundents de l’activisme feminista en l’àmbit de les institucions culturals.
 
Avui, més de 25 anys després, es mantenen les disparitats. Per tant, és oportú reflexionar sobre els discursos i les propostes narratives que es fan des dels museus, així com  revisitar, rellegir el passat, a partir de les noves perspectives científiques, els nous paradigmes que la teoria feminista ha anat elaborat en els darrers segles. A tot això, cal afegir, també, el debat entorn la utilització de la creació artística com a eina reivindicativa i educativa, des d’un punt de vista alliberador.

A les jornades, que tindran lloc els dies 18 i 20 d'octubre a Barcelona i Cervera respectivament, es presentaran experiències diverses en l’àmbit nacional i internacional, amb la voluntat d’enriquir un debat que contribueixi a fer uns museus menys sexistes.
L’acció s’emmarca en el conjunt de projectes que duu a terme la Xarxa de Museus d’Història i Monuments de Catalunya, a la qual pertanyen totes dues institucions organitzadores.


Programa-jornada-museus-i-perspectiva-genere.pdfEtiquetes: jornades museus cervera

Ho vols compartir?