Cultura dimecres, 22 de Agost de 2018

Exposició Se'n parlave ...... i n'hi havie. Bruixeria a les terres de Ponent i Pirineu


Autor: somsegarra
Exposició Se'n parlave ...... i n'hi havie. Bruixeria a les terres de Ponent i Pirineu
Exposició Se'n parlave ...... i n'hi havie. Bruixeria a les terres de Ponent i Pirineu Foto: museu cervera

Del 22 d'agost al 14 d'octubre de 2018, el Museu de Cervera (Carrer Major, 115) presenta l'exposició Se'n parlave ...... i n'hi havie, produïda per la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran. Es tracta d’una mostra itinerant sobre el fenomen de la bruixeria a les Terres de Lleida i al Pirineu, que il·lustra els resultats de la recerca sobre la bruixeria que s’ha dut a terme entre els anys 2015 i el 2017. La inauguració tindrà lloc el proper dimecres 22 d’agost a les 7 de la tarda i comptarà amb l’assistència de l’antropòloga Núria Morelló.

D’entre les principals conclusions de la investigació, portada a terme a les comarques de la Plana de Lleida i al Pirineu, se n’extreu que alguns dels primers judicis europeus sobre bruixeria van ser al Pirineu, concretament a les Valls d’Àneu i que les dones acusades de bruixeria a Catalunya eren assenyalades i perseguides pels seus veïns i no per la Inquisició, al contrari del que es pensava fins ara. La ‘fama de bruixa’ s’heretava per via materna i mentre que al Pirineu la cacera de bruixes era recurrent, a les comarques de la Plana era puntual. A més, la recerca situa els últims records de la bruixeria en els anys 50; encara hi ha testimonis vius que recorden alguna pràctica, hi ha gent que hi creu i fins i tot, evita parlar-ne per por.

Entre els materials que s’hi poden trobar, hi ha testimonis de persones que han viscut el fenomen en primera persona, amulets per foragitar o protegir-se de la bruixeria i també documentació sobre els primers judicis.

L’exposició recorrerà els museus de la Xarxa durant dos anys i està adaptada al públic familiar i a les escoles, amb material específic creat expressament a partir dels conceptes que tracta la recerca: la por, les creences populars, el rumor, la injustícia o la intolerància.Etiquetes: exposició bruixeria cervera

Ho vols compartir?