Cultura dijous, 24 de Gener de 2019

Cervera s'estrena com a Capital de la Cultura Catalana 2019


Autor: somsegarra

L’espectacle MEM ha donat el tret de sortida a la programació com a Capital de la Cultura Catalana 2019

MEM espectacle inaugural
MEM espectacle inaugural Foto: Marc Castellà Bové

Dissabte a la tarda, el Gran Teatre de la Passió es va omplir amb més de 1.700 espectadors per donar la benvinguda a l'estrena de Cervera com a Capital de la Cultura Catalana 2019 amb l’espectacle de producció pròpia Mem. La inauguració va comptar amb la presència del president de la Generalitat, Quim Torra, i de la consellera de Cultura, Laura Borràs.

Els parlaments inicials van reivindicar la necessitat de més cultura i d’una major llibertat. Xavier Tudela, el president de l’Organització Capital Cultura Catalana, va transmetre les seves esperances d’èxit per l’any cultural que comença. La presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, subratllava el poder que la cultura pot tenir per combatre la globalització i la repressió. Per la seva banda, el paer en cap, Ramon Royes, compartia la gran oportunitat que representa la capitalitat per la ciutat. El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, va apel·lar als valors de la llibertat, la cultura i el talent, que durant aquest any han de convertir-se en 'la raó de ser de Cervera'.

MEM un espectacle de producció pròpia


L’espectacle inaugural va construir una definició transversal de la nostra cultura a partir de mems, d’unitats mínimes d’expressió. Representació dramàtica, art d’acció, dansa contemporània i música en directe, amb referents clàssics i del moment, es van fusionar per oferir un gran mem. El muntatge, creat gràcies a la participació d’artistes locals, amb direcció del cerverí Pep Oriol, representava un viatge per la cultura universal, des de la primera mostra expressiva fins a la Cervera d’avui. ‘MEM’ transita des de la postguerra fins a la societat actual, envaïda per la cultura anglosaxona, de la qual emergeix la peculiaritat cerverina. Des de la universalitat es reivindica el component local de la cultura.

Prop de 200 activitats programades


Cervera es convertirà, al llarg de tot aquest any 2019, en la Capital de la Cultura Catalana gràcies al desplegament d'un programa d'activitats, format per prop de 200 accions interdisciplinàries repartides en més de 25 escenaris i amb la participació de més de 260 artistes i creadors, que tenen per objectiu posar en relleu la riquesa cultural de la capital de la Segarra i el seu territori .

Aquesta programació pretén crear nous projectes que transcendeixin l’impacte del mateix esdeveniment i amb voluntat de continuïtat. Crear propostes i discursos de producció pròpia capaços de fer el trànsit d’allò local a allò universal és també un dels reptes vitals de la capital cultural de Cervera. Així doncs, la producció pròpia es concep per generar no només un impacte cultural, sinó també econòmic en el territori.

Cervera agafa el relleu de Manresa, la capital del Bages, ciutat distingida amb aquest reconeixement l’any 2018, i és la ciutat més petita de les que fins avui han tingut el títol de Capital de la Cultura Catalana.

Podeu seguir tota la programació a la web cervera2019.

MEM espectacle inaugural - Cervera
MEM espectacle inaugural
Foto: Marc Castellà Bové
Parlament de Ramon Royes, paer en cap - Cervera
Parlament de Ramon Royes, paer en cap
Foto: Marc Castellà Bové
Parlament de Quim Torra, president de la Generalitat de Catalunya - Cervera
Parlament de Quim Torra, president de la Generalitat de Catalunya
Foto: Marc Castellà Bové
Sessió inaugural - Cervera
Sessió inaugural
Foto: Marc Castellà Bové
MEM espectacle inaugural - Cervera
MEM espectacle inaugural
Foto: Marc Castellà Bové
MEM espectacle inaugural - Cervera
MEM espectacle inaugural
Foto: Marc Castellà Bové


Etiquetes: capital cultura catalana cervera

Ho vols compartir?