Cultura divendres, 16 de Abril de 2021

Quarta edició del Festival Espurnes Barroques


Autor: somsegarra

El festival ha programat 16 concerts i una vintena d’activitats paral·leles, entre el 14 de maig i el 13 de juny en una quinzena de municipis

Presentació en Roda de Premsa a La Cova de St. Ignasi de Manresa de la 4a. edició del Festival Espurnes Barroques
Presentació en Roda de Premsa a La Cova de St. Ignasi de Manresa de la 4a. edició del Festival Espurnes Barroques Foto: espurnes barroques

El Festival Espurnes Barroques arriba a la seva quarta edició programant 16 concerts, 4 conferències, 1 cafè-tertúlia i un taller infantil en quatre caps de setmana entre el 14 de maig i el 13 de juny del 2021. Sota el lema Passió Barroca, el festival recorrerà una quinzena de municipis de les comarques del Solsonès, el Bages, la Segarra i l’Anoia que han preservat un important llegat barroc. Tal com és propi d’Espurnes Barroques, les actuacions inclouen sempre la descoberta patrimonial i la degustació gastronòmica, en una narrativa específica per a cada proposta.

El lema de l’edició, Passió Barroca, es manifesta en diversos recorreguts temàtics i geogràfics, programant Les set últimes paraules de Crist a la Creu de H. Schütz i F. J. Haydn, els Rèquiem de J. Cererols, J. Marc o J. Richafort, els Stabat Mater de Pergolesi i Boccherini, diversos motets de passions recuperades al costat de corals de la Passió segons Sant Joan de J. S. Bach, alhora que es programen diversos concerts sota l’impromta de la passió amorosa, amb l’òpera buffa La Canterina de F. J. Haydn, un programa sobre la cortesana Veronica Franco, o un espectacle dansat amb cançons amoroses dels segles XVI al XVIII. El lema “Passió Barroca” subratlla la passió per la música i el patrimoni barrocs que defineix el festival. Però també, a partir del context actual, vol fer èmfasi en la noció mateixa de passió, tant a nivell de tràngol vital del qual se surt vivificat, com de la passió amorosa que hi ha darrere de les accions humanes més notables.

Recorrerà una quinzena de municipis de quatre comarques


El festival recorrerà indrets emblemàtics (i sovint desconeguts) d’una quinzena de municipis de quatre comarques de la Catalunya Central que han conservat un important llegat barroc. Aquests municipis, la gran majoria de petites dimensions, pertanyen principalment a les comarques del Solsonès, la Segarra, l’Anoia i el Bages, si bé aquest any també s’hi suma, de manera excepcional, la vila d’Esparreguera, al Baix Llobregat.

El festival proposa posar al mapa del barroc una vintena d’indrets diferents d’aquests quinze municipis: Riner, Pinós, Solsona, Sant Llorenç de Morunys, Torà, Ivorra, Estaràs, Cervera, Guissona, Cardona, Súria, Sant Mateu de Bages, Manresa, Sant Martí Sesgueioles i Esparreguera. D’aquests, Guissona i Esparreguera són noves incorporacions a l’edició d’enguany.

El programa d’activitats està pensat no sols perquè el públic local pugui gaudir de propostes musicals de qualitat a un preu assequible (amb concerts a taquilla inversa, 15 i 18€), sinó perquè el públic de la resta de Catalunya s’acosti a la Catalunya Central a gaudir d’un cap de setmana complet d’activitat barroca, amb una mitjana de 4 concerts i una conferència cada cap de setmana. Les dates escollides, a final de primavera, amb el bon temps manifest, permeten acostar-se a un paisatge pletòric, en un moment on el verd dels camps està a punt de canviar de color cap al daurat dels retaules. La descoberta patrimonial i paisatgística va sempre associada a un tast gastronòmic, ja que el festival pretén promocionar també la tasca dels productors del territori que actuen amb criteris de sostenibilitat i respecte mediambiental. Els tastos compten amb l’assessorament del xef Jaume Biarnés, especialista en cuina històrica i amb un profund coneixement del món musical.Font: Espurnes Barroques   + info (enllaç extern)

Etiquetes: música festival barroc

Ho vols compartir?