Cultura dilluns, 18 de Juliol de 2022

100 anys de la Revista La Segarra


Autor: somsegarra

La revista colomina va celebrar un acte públic per commemorar el centenari de la seva primera publicació.

100 anys de la Revista La Segarra
100 anys de la Revista La Segarra Foto: Arnau Pascual

La revista La Segarra de Santa Coloma de Queralt va celebrar el dijous 14 de juliol en un acte públic el centenari de la seva primera publicació. L'acte va ser organitzat pels membres de l'Associació Cultural Revista la Segarra, editora de la revista, i es va desenvolupar sota la torre d'homenatge del castell dels comtes de Santa Coloma.

La periodista colomina Maria Carreras va conduir l'acte fent un breu resum històric de la revista. També va comptar amb parlaments de Ramon Mullerat, alcalde de Santa Coloma,Francesc Fàbregas, president de l'ACPC, i tingué com a convidada especial a Natàlia Garriga, consellera de cultura de la Generalitat, que va cloure l'acte.

Ana Albareda, editora de la publicació, va centrar el seu discurs fent un agraïment a les persones, empreses i institucions que han fet possible durant aquests anys la revista. Va destacar el paper de l'equip que treballa de forma altruista, i no només dels redactors, sinó també de les 'feines que són invisibles però imprescindibles', com administració o distribució. Albareda va destacar també 'la catalanitat i la proximitat, i que se sentien tossudament segarrencs'.

L'acte va estar amenitzat per l'actuació musical d'un trio format per Marta Rovirosa, cantant; Joan Mestre, vioiolí; i Toni Palmés, piano. I va finalitzar amb un sopar.

Quatre èpoques


El 25 de juliol de 1922, va aparèixer el primer número de Sagarra Nacionalista. La revista ha viscut quatre èpoques al llarg del temps; la primera, de 1922 al 1923 (27 números); la segona de 1932 a 1934 (67 números), la tercera de 1958 a 1960 (24 números); i la quarta de 1979 fins a l'actualitat (fins ara 514 números).

L'Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà ha dut a terme el procés de digitalització de les quatre èpoques de la revista, la qual cosa permet consultar-la de forma àgil.

Actualment la revista compta amb 518 subscriptors i una tirada mensual de 600 exemplars, unes dades 'extraordinàries' segons l'editora de la publicació.

Premi Sikarra 2022


El passat març l’Associació Cultural Revista La Segarra va rebre l'onzè guardó del Premi Sikarra que organitzen la Fundació Jordi Cases i Llebot i L’Espitllera, Fòrum d’Estudis Segarrencs en un acte celebrat al Casal de Calaf.

El jurat va considerar que la revista 'La Segarra' en la seva llarga trajectòria reflecteix la vida dels municipis de la Baixa Segarra informant de les activitats culturals, polítiques, esportives, educatives, religioses o institucionals que s’hi organitzen. A més, la línia editorial de la publicació exerceix una mirada crítica. Tot això sense oblidar l’esforç en la salvaguarda de la memòria col·lectiva.

100 anys de la Revista La Segarra - Santa Coloma de Queralt
100 anys de la Revista La Segarra
Foto: Arnau Pascual
100 anys de la Revista La Segarra - Santa Coloma de Queralt
100 anys de la Revista La Segarra
Foto: Arnau Pascual
100 anys de la Revista La Segarra - Santa Coloma de Queralt
100 anys de la Revista La Segarra
Foto: Arnau Pascual
Lliurament del 11è Premi Sikarra a l’Associació Cultural Revista La Segarra de Santa Coloma de Queralt - Calaf
Lliurament del 11è Premi Sikarra a l’Associació Cultural Revista La Segarra de Santa Coloma de Queralt
Foto: efes


Etiquetes: centenari revista la segarra santa coloma de queralt baixa segarra

Ho vols compartir?