Cultura diumenge, 2 de Juliol de 2023

Exposició retrospectiva 'Ermengol (1985-2023)'


Autor: somsegarra
cartell Exposició retrospectiva 'Ermengol (1985-2023)'
cartell Exposició retrospectiva 'Ermengol (1985-2023)' Foto: castell concabella

L’artista multidisciplinari Armengol Tolsà Badia, Ermengol, inaugurarà, el diumenge 2 de juliol a la una del migdia, la primera exposició retrospectiva (1985-2023) de tota la seva obra al Castell de Concabella. Ermengol és molt conegut arreu per les seves vinyetes humorístiques en diversos mitjans de comunicació, però també ha conreat a bastament la caricatura, la il·lustració, el dibuix, l'escultura i la poesia visual.

Tot i que la seva obra gràfica publicada tant en premsa escrita com en magazins digitals vertebrarà aquesta exposició, també s'hi inclouran algunes de les canoes de la sèrie Kayart, un projecte en què va transformar 24 canoes en peces escultòriques, que definia com a “paranys visuals que indiquen que l’aparença no és l'únic factor que defineix la identitat”. Dins d’aquesta mateixa línia, també hi haurà peces de la sèrie Bombones, sobre la transformació d'una bombona de butà. “Què passa si la pintem de color verd i hi afegim unes espines? Deixa de ser bombona? És un cactus? Aparentment, sí.”

Les sèries Nerigrafies, dedicada a músics afroamericans, i Ermengolàrium, dibuixos sense paraules que inviten a una reflexió sobre la vida però sense perdre el somriure, entre d’altres, també hi tindran un pes important. L'exposició es podrà visitar fins al 24 de setembre, en l’horari d’obertura del Castell de Concabella: dissabtes, diumenges i festius, de 10.00 a 14.00 hores.

El ninotaire, que ha exposat la seva obra per diferents punts d’Europa i l'Amèrica Llatina, va rebre, el mes de maig passat, la Medalla de la Paeria de Lleida al mèrit cultural o artístic i l’any 1993, el prestigiós premi Mingote que atorga el diari ABC de Madrid. D'altra banda, l’any 2020 va fer donació de tota la seva obra gràfica a l’Arxiu Municipal de Lleida i al Museu Morera: més de 20.000 dibuixos originals, gairebé la totalitat de la seva producció com a humorista gràfic en la premsa escrita, així com exemplars de tots els seus llibres publicats.

Actualment, publica les seves vinyetes al diari La Mañana i al digital de cultura Núvol. També ha publicat a El Jueves, Playboy, Segre i Diari d'Andorra. Ha estat director de la revista satírica La Quera i promotor de l’associació Humoràlia, a banda d’un destacat dinamitzador cultural i associatiu de Lleida i actualment de Maldà.



Etiquetes: exposició retrospectiva Ermengol concabella

Ho vols compartir?