Medi ambient dimecres, 3 de Octubre de 2012

Volen buscar jaciments de petroli i gas a la Catalunya Central


Autor: Ramon Sunyer

El jaciment anomenat Darwin, de 89.683 ha, inclou termes municipals de les comarques de la Noguera, l'Urgell, la Segarra i el Solsonès

El paisatge com aquest d'Ivorra pot patir alteracions si posperen les aquestes sol·licituds
El paisatge com aquest d'Ivorra pot patir alteracions si posperen les aquestes sol·licituds Foto: Ramon Sunyer

L'empresa Montero Energy ha sol·licitat dos permisos d’investigació d’hidrocarburs al departament d'Economia i Empresa de la Generalitat de Catalunya

El primer permís és per al possible jaciment anomenat Darwin, de 89.683 ha, en els termes municipals següents de les comarques de la Noguera, l'Urgell, la Segarra i el Solsonès: Agramunt, Alòs de Balaguer, Artesa de Segre, Balaguer, Bellcaire d’Urgell, Bellmunt d’Urgell, Biosca, Cabanabona, Calonge de Segarra, Camarasa, Castellfollit de Riubregós, Castellserà, Cubells, els Plans de Sió, Foradada, Guissona, Ivorra, la Molsosa, la Sentiu de Sió, Llobera, Massoteres, Montgai, Oliola, Ossó de Sió, Penelles, Pinós, Pinell de Solsonès, Ponts, Preixens, Puigverd d’Agramunt, Sanaüja, Sant Guim de la Plana, Sant Ramon, Tornabous, Torà, Torrefeta i Florejacs i Vilanova de l’Aguda.

El segon jaciment és anomenat Leonardo, de 76.641 ha, en els termes municipals següents del Barcelonès, Osona, Bàges i Berguedà: Avinyó, Borredà, Calldetenes, Folgueroles, Gaià, Gurb, la Quar, la Vall d’en Bas, les Masies de Roda, les Masies de Voltregà, Lluçà, Manlleu, Muntanyola, Olost, Olvan, Orís, Oristà, Perafita, Prats de Lluçanès, Puig-reig, Roda de Ter, Sagàs, Sant Agustí de Lluçanès, Sant Bartomeu del Grau, Sant Boi de Lluçanès, Sant Feliu Sasserra, Sant Hipòlit de Voltregà, Sant Julià de Vilatorta, Sant Martí d’Albars, Sant Pere de Torelló, Sant Sadurní d’Osormort, Sant Vicenç de Torelló, Santa Cecília de Voltregà, Santa Eugènia de Berga, Santa Eulàlia de Riuprimer, Santa Maria de Corcó, Santa Maria de Merlès, Sobremunt, Sora, Tavèrnoles, Tavertet, Torelló, Vic i Vilanova de Sau.

La Generalitat obre a partir d'ara un termini de dos mesos a partir de l’endemà de la publicació d’aquest Anunci al DOGC per a que es puguin presentar altres ofertes en competència o formular oposicions les persones que es considerin perjudicades en el seu dret. En cas de presentar-se més ofertes, la millor proposta rebrà el permís de la Generalitat i la firma podrà començar a fer prospeccions. Durant un periòde de 7 anys es podran dur a terme prospeccions i exploracións així com estudis cartogràfics.

Qui és Montero Energy Corporation?


L'empresa Montero Energy Corporation SL és de recent creació, inscrita al registre mercantil de Madrid. El més curiós és que aquesta empresa, unipersonal, va ser constituïda per Rafael Lopez Guijarro, el 26/12/2011, propietari d'un supermercat a Bilbao (Supermercado Rafa). Dos mesos després la va vendre a Allen Steinke Grais, que en poseeix el 100% de les participacions i n'és l'administrador únic.

El seu objecte social és l'exploració, investigació i explotació de jaciments d'hidrocarburs existents al territori espanyol i sembla estar vinculada a un grup canadenc.

La mateixa empresa també ha presentat aquest setembre tres sol·licituds a la província de Castelló ( Aristóteles, Pitágoras y Arquímedes que afecten a un total de 195.569,5 ha).

Des de final del 2011 ha presentat diferents sol·licituds dins el territori espanyol: Galileo, a Cantabria, Burgos i Vizcaya (77.737,5 ha); Edison i Tesla a Sòria (148.000 ha) i dues a Saragossa Kepler i Copérnico (130.000 ha). D'aquestes sembla que encara no s'ha concedit el permís a cap d'elles i molts dels ajuntaments han aprovat mocions contra el fracking , el govern de Cantàbria ha encomanat un estudi sobre el tema ala Universitat de Cantàbria i a moltes poblacions d'aquestes zones ja s'estan efectuant mobilitzacions contràries a aquest sistema.

Què és la fractura hidràulica?


La fractura hidràulica, coneguda en anglès com hydraulic fracturing o fracking, és una tècnica per possibilitar o augmentar l'extracció de gas i petroli del subsòl. El procediment consisteix en la injecció a pressió d'algun material en el terreny, amb l'objectiu d'ampliar les fractures existents en el substrat rocós que tanca el gas o el petroli, i afavorint així la seva sortida cap a l'exterior. Habitualment el material injectat és aigua amb sorra, encara que ocasionalment es poden emprar escumes o gasos.

S'estima que aquesta tècnica està present en aproximadament en el 60% dels pous d'extracció actualment en ús a causa de l'augment del preu dels combustibles fòssils, que ha fet econòmicament rendibles aquests mètodes. En els darrers anys s'utilitza molt, especialment en els Estats Units.

Existeix una gran controvèrsia sobre el perill mediambiental derivat d'aquesta tècnica, ja que a més d'un enorme consum d'aigua, és habitual que juntament amb la sorra s'incloguin multitud de compostos químics, la finalitat és afavorir la fissuració o fins i tot la dissolució de la roca, i que podrien contaminar tant el terreny com els aqüífers subterranis.

Documents:
2012-09-27-DOGC solicitud Montero Energy
informe fracking ecologistas en acción

Webs per a mobilitzacions del territori:
Cantabria, Castelló, País Basc, Osona, Segarra

Internacionals
França:, Canadà

Desplegament territorial en un procediment de fractura hidràulica -
Desplegament territorial en un procediment de fractura hidràulica
Foto: Ramon Sunyer
Esquema del procediment de fractura hidràulica -
Esquema del procediment de fractura hidràulica
Foto: Ramon Sunyer
Perímetre de la zona Darwin -
Perímetre de la zona Darwin
Foto: Fòrum Espitllera


Font: diversos   + info (enllaç extern)

Etiquetes: prospeccions hidrocarburs fracking fractura hidràulica segarra

Vídeos

No al fracking en Europa

Simulació del fracking

FRACKING EZ

Ho vols compartir?