Economia dimecres, 9 de Juliol de 2014

La cuina del 1714 es promociona a l’Alta Segarra


Autor: somsegarra

Una aliança del restaurant La Cuina de Mercat de Calaf amb l'empresa Cat Patrimoni posa en relació la cuina i la història en el marc dels fets del 1714

Perdiu amb facellets de col
Perdiu amb facellets de col Foto: Cuina 1714

El restaurant La Cuina de Mercat de Calaf posarà les seves arts culinàries al servei de la recreació històrica. Una aliança amb l'empresa Cat Patrimoni farà que pugui oferir un producte que posa en relació la cuina i la història en el marc dels fets del 1714. En la línia del producte turisticohistòric que proposa el Govern català en la commemoració del Tricentenari de la capitulació de Barcelona en mans de les tropes felipistes, el restaurant calafí elaborarà una proposta de plats per poder presentar a diferents llocs, inspirats en la cuina del 1714.

Cat Patrimoni té una llarga trajectòria en la recreació de projectes sobre fets històrics i La Cuina de Mercat hi aportarà el coneixement culinari sobre plats que es podrien relacionar amb aquesta època. Ambdues empreses se sumen a Cuina 1714, la iniciativa que impulsa l'Agència Catalana de Patrimoni Cultural.

Els ajuntaments, institucions o particulars que desitgin una experiència gastronòmica que els apropi al 1714 i al segle XVIII, podran contractar a Cat Patrimoni una sèrie de tastos i especialitats gastronòmiques que s'inspiren directament en la selecció elaborada pel projecte de la Ruta 1714 a la vegada que el restaurant La Cuina del Mercat ja ofereix un menú degustació de 10 plats de la Ruta 1714.


El territori de l'alta Segarra té una destacada presència en la Ruta patrimonial del 1714, amb el monument de la torre Manresana, seu del comandament austriacista de la important batalla dels Prats de Rei, durant la tardor del 1711. Des del Consorci de Promoció de l'Alta Anoia, amb el suport de l'Agència Catalana de Patrimoni, s'està treballant per tal que la cuina tingui una presència important en el projecte definitiu de la Ruta del 1714. Dilluns es va fer una reunió informativa per engrescar restauradors i empresaris del territori per formar part de la ruta gastronòmica 1714 i aprofitar un element de dinamització econòmica.

Gastronomia 1714


Una de les propostes de la Ruta 1714, impulsada per La Fundació Institut Català de la Cuina i la Cultura Gastronòmica, es centra en recuperar plats característics d’aquell moment, en la seva versió original i la seva adaptació a l’actualitat. Actualment presenta una vintena de receptes, algunes segarrenques com la perdiu amb facellets de col i el menjar blanc de Cervera o la sopa de carbassa i els bunyols de cigrons de Els Prats de Rei.

L’alimentació a Catalunya durant el segle XVIII es basava en tres aliments bàsics: el pa, de diferents qualitats i tipus de cereals; el vi, de mala qualitat, més fort o dolç; i la carn, bàsicament d’aviram o de vedella, que era un producte més exclusiu i que es cuinava a l’ast, amb farciment o a l’olla.

Moltes receptes d’aquella època tenen variants salades i dolces. L’ordre de les menges era molt diferent ja que es portaven a taula tots els plats de l’àpat alhora. Generalment, però, se servien per aquest ordre: les fruites i les amanides; els brous o plats amb salses; els rostits i els plats a la graella, i les postres.

Menú Gastronòmic 1714 de La Cuina del Mercat - Calaf
Menú Gastronòmic 1714 de La Cuina del Mercat
Menjar blanc - Cervera
Menjar blanc
Foto: Cuina 1714
Bunyols de cigrons - Els Prats de Rei
Bunyols de cigrons
Foto: Cuina 1714


  + info (enllaç extern)

Etiquetes: cuina ruta 1714 cat patrimoni calaf

Ho vols compartir?