Els bolets
dilluns, 25 de Octubre de 2010
Autor: editor
· El barret adult pot assolir 16 cm de diàmetre, de color blanc brut a crema, convex primerament i després pla per finalment adquirir la forma d'embut.
· Cutícula seca, no separable de la carn, de color blanquinós i amb taques marrons al centre. La vora és lobulada i incorbada cap a l'interior.
· Làmines poc decurrents, blanquinoses al principi i després ocràcies, gruixudes, amples, ben separades, que no baixen per la cama o ho fan molt poc. Les arestes es taquen de color marró clar en ésser fregades.
· Cama blanca amb taques irregulars marrons, cilíndrica, robusta, curta (3-6 x 2-3 cm), sempre menor al radi del barret.
· Carn blanca, dura, de gust variable (de coent a dolç) i no canvia de color al tall.
· Les espores són de color blanc cremós, el·líptiques o quasi rodones i fan 8-11 x 6-9 micres.
Nom científic: russula delica
Sol estar cobert de terra i de fulles que el mateix bolet ha remogut per a poder sortir. Té un olor agradable quan és jove, mentre que amb la maduresa adquireix una desagradable olor de peix.
í‰s tòxic en cru però, un cop cuinat, és comestible
Etiquetes: russulàcies bolets cellers vallferosa claret
Compartit per viladetora.net
Pebràs
Autor: editor
Família: russulàcies. En boscos planifolis, sovint creix formant colònies. Hi ha qui el plega i qui no. Es menja a la brasa
Pebràs (Russula delica)
Morfologia
· El barret adult pot assolir 16 cm de diàmetre, de color blanc brut a crema, convex primerament i després pla per finalment adquirir la forma d'embut.
· Cutícula seca, no separable de la carn, de color blanquinós i amb taques marrons al centre. La vora és lobulada i incorbada cap a l'interior.
· Làmines poc decurrents, blanquinoses al principi i després ocràcies, gruixudes, amples, ben separades, que no baixen per la cama o ho fan molt poc. Les arestes es taquen de color marró clar en ésser fregades.
· Cama blanca amb taques irregulars marrons, cilíndrica, robusta, curta (3-6 x 2-3 cm), sempre menor al radi del barret.
· Carn blanca, dura, de gust variable (de coent a dolç) i no canvia de color al tall.
· Les espores són de color blanc cremós, el·líptiques o quasi rodones i fan 8-11 x 6-9 micres.
Dades generals
Nom científic: russula delica
Sol estar cobert de terra i de fulles que el mateix bolet ha remogut per a poder sortir. Té un olor agradable quan és jove, mentre que amb la maduresa adquireix una desagradable olor de peix.
í‰s tòxic en cru però, un cop cuinat, és comestible
Etiquetes: russulàcies bolets cellers vallferosa claret
Compartit per viladetora.net
divendres, 26 de Abril de 2024
Noticies + Llegides
darrer mes
Festa Major d’Hivern de Cervera 2024
La vil·la romana de Sant Pelegrí, Espai de Protecció Arqueològic
Un virulent incendi crema una fàbrica a Cervera
Festa Major de Santa Calamanda 2024
Maria Arnal i Marcel Bagés, Xarim Aresté i La Folie també seran a la tercera edició dels Festivals Alta Segarra
Àlbums destacats
Marxa dels Castells de la Segarra (352)
Les Peixeres (66)
Les Cabanes de tros (265)
Els colors de la Segarra: la primavera (583)
Terra de castells (216)
Patrimoni religiós (196)
Instagram #somsegarra (0)