Festes dimecres, 9 de Abril de 2014

Florejacs celebra la Fira de la Flor en una jornada radiant


Autor: Jaume Moya

Més d’un miler de visitants van passar dissabte 5 d’abril per Florejacs durant la Fira de la Flor. El temps assolellat i un atractiu programa d’activitats van ser aliats en l’èxit de la Dama de les Flors, novena edició d’aquesta fira celebrada al municipi de Torrefeta i Florejacs.

presentacio d'Hug, el drac del Llor
presentacio d'Hug, el drac del Llor Foto: Jaume Moya

Les activitats van començar de bon matí, amb els tallers participatius de desenvolupament artístic organitzats per Art Sant Guim Vell, que van engrescar als infants a pintar i recórrer un laberint a recer de la torre del castell. Un taller de modelat de fang, per part de la ceramista Júlia Sangés, i un de cistelleria, dirigit pel mestre artesà Carles Alcoy i que va servir per elaborar un gran cor de vímet, també van aconseguir la participació directa en les propostes de la Fira dels més menuts. Pels grans, una demostració sobre l’elaboració artesana de sabons i un taller de preparació d’ungüents curatius, ambdós impartits per Mercè Serra, un curs d’elaboració d’un tapís, a càrrec de Marisa Huguet, una xerrada sobre el cultiu dels iris, feta per Iris Vilosell, un tast comentat de cerveses artesanes, per part de la Vella Caravana de Menàrguens, o una introducció a les herbes remeieres, des de Bernaus Herbes, van tenir molt bona acollida de públic.
La cultura popular també va assolir fort protagonisme, amb la presentació de l’Hug, el drac elaborat al poble del Llor, que fou apadrinat pel Carranco Bilandó, arribat des de Cervera. L’Hug i el Carranco van encapçalar la cercavila, acompanyats de la geganta Eliardis i els capgrossos de Florejacs. L’actuació dels Margeners de Guissona, amb els castells alçats al peu de la torre de Florejacs, i el ball dels bastoners de Sedó, van congregar l’atenció de centenars de participants.
L’acte central va tenir lloc al balcó del castell de Florejacs, en el qual l’alcaldessa de Torrefeta i Florejacs, Núria Magrans, i el representant del poble, Óscar Arrufat, van lliurar la Flor de Florejacs a la periodista Mònica Terribas en reconeixement del seu paper de projecció de la Segarra. La guardonada va agrair el premi i va fer un xerrada en la qual reconeixia la invisibilitat de la comarca en els mitjans de comunicació i la voluntat de posar-hi remei, manifestant la seva vinculació a la Segarra i, alhora, les seves esperances en el procés d’emancipació nacional. A continuació va signar en el llibre d’honor del castell de Florejacs, que presentava el seu nou projecte “fortalesa interior”.
Durant tot el dia, el mercat artesà i de proximitat va reunir productors de vi de l’Ametlla, cervesa de Cervera i Santa Coloma de Queralt, bolets de Sedó, artesania de Cervera, sabons i ungüents de Sant Domí, ametlles de Tarroja, confiteria de Sedó, flors del Vilosell, bulbs i llavors de Sant Guim i molts altres productors de qualitat triats amb cura per l’organització.
La jornada es va cloure amb la narració de contes inspirats en la passió amorosa, per part de Carles Alcoy, amb una espectacular crema del cor gegant de la dama, elaborat amb vímet, i amb una performance parapoètica a l’interior de l’església de Florejacs, on la companyia Kiku Mistu va escenificar poemes i proses d’Espriu, Quevedo, Vinyoli, Gabriel i Galán, Cervantes, el rector de Vallfogona i molts d’altres amb la visió sempre heterodoxa, sorprenent i provocadora que els caracteritza.
La novena edició de la Fira ha estat produïda per l’esforç de la Colla de Florejacs, associació de veïns i veïnes d’un poble petit, de menys de trenta habitants amb residència permanent. Amb tant sols sis mil euros de pressupost, l’esdeveniment ha estat possible gràcies al suport de l’Ajuntament de Torrefeta i Florejacs i a la gran força i entusiasme dels amics i col•laboradors que cada any se sumen per fer-la possible.

Mònica Terribas va rebre la Flor de Florejacs - Florejacs
Mònica Terribas va rebre la Flor de Florejacs
Foto: Jaume Moya
una performance poètica de la companyia Kiku Mistu va posr fi a la Fira - Florejacs
una performance poètica de la companyia Kiku Mistu va posr fi a la Fira
Foto: Jaume Moya
actuació de la colla bastonera de Sedó - Florejacs
actuació de la colla bastonera de Sedó
Foto: Jaume Moya


Font: La Colla de Florejacs   + info (enllaç extern)

Etiquetes: fires mercats dama de les flors florejacs

Ho vols compartir?