Festes dijous, 24 de Desembre de 2015

Rocafort de Vallbona, sense pessebre vivent


Autor: somsegarra

Després de 22 anys han decidit no celebrar l'edició d'enguany 'era un pessebre massa ambiciós per a un poble tan petit'

Escena del Pessebre Vivent de Rocafort
Escena del Pessebre Vivent de Rocafort Foto: Eva

Els veïns de Rocafort de Vallbona, nucli agregat de Sant Martí de Maldà, han decidit aparcar, almenys per aquest any, la celebració del seu pessebre vivent, que s’escenificava durant les festes de Nadal. Aquesta tradicional representació, amb 22 edicions a l’esquena, estava ja totalment consolidada. Malgrat això, els organitzadors van confirmar a final novembre que 'era un pessebre massa ambiciós per a un poble tan petit'. I és que Rocafort de Vallbona compta amb uns 130 habitants i en les representacions participaven més d’un centenar de figurants.

Eva Carnicé, una de les responsables, va explicar que 'hi havia molt treball de muntatge, decoració i preparació de les escenes'. Així, la setmana passada van fer una reunió i van decidir fer una aturada d’almenys un any. No obstant, Carnicé no descarta que l’any que ve o més endavant es recuperi de nou aquesta tradició.

22 edicions celebrades


El Pessebre Vivent de Rocafort va començar com una representació d'unes poques escenes del pessebre en alguna casa vella del poble i ha acabat sent un dels pessebres més bonics i visitats de la zona, en el qual s'hi poden veure més de trenta quadres diferents, entre exteriors i interiors.

A més a més del naixement, l'anunciació als pastors i altres escenes bíbliques, al pessebre de Rocafort hi trobem la representació d'oficis, com el boter, el ceramista, el picapedrer, el pagès, la filadora, el vidrier, la sabonera, el carreter, el pastisser, el fuster, etc. i altres quadres de la vida quotidiana com el mercat, la botiga, el pou de l'aigua, l'era, la casa pobra, els passadors d'olives, etc. Petits i grans del poble donen vida a aquestes escenes que per uns dies canvien la fisonomia del poble.

Al final del recorregut, un bon foc, un traguet de moscatell i les neules ajudaven a fer passar el fred que cada any fa en aquestes dates.

Escena del Pessebre Vivent de Rocafort - Rocafort de Vallbona
Escena del Pessebre Vivent de Rocafort
Foto: Eva
Escena del Pessebre Vivent de Rocafort - Rocafort de Vallbona
Escena del Pessebre Vivent de Rocafort
Foto: Eva


Etiquetes: pessebre vivent rocafort de vallbona

Ho vols compartir?