Flora dimecres, 17 de Agost de 2011

Ruda vera (Ruta graveolens)


Autor: editor

Petit arbust llenyós, aromàtic i perenne que pot mesurar fins a 150 cm d'altura. Té una tija erecte, cilíndrica i parcialment ramificada, envoltada per una escorça rugosa, pot arribar a una alçada entre 60 i 80 cm. En les seves ramificacions distals és llis i verd.

La ruda vera, ruda, herba de les bruixes o herba de bruixa (Ruta graveolens)
La ruda vera, ruda, herba de les bruixes o herba de bruixa (Ruta graveolens)

És una planta de flors hermafrodites, petites i de color groc amb quatre pètals i pilositat que es troba en els corimbes terminals de la planta. El seu fruit és la baia i es troba dins d'una càpsula amb 4 o 5 lòbuls rodons que quan maduren són plens de llavors petites, negres i reniformes. Fa una olor forta i estranya que no recorda cap altra herba i es tant forta que pot provocar mareigs i de vegades fàstics.

Recomanada per
En la Grècia i Egipte antics s'utilitzava per provocar l'avortament, per estimular la menstruació i enfortir la vista. Tradicionalment s'ha utilitzat amb finalitats terapèutiques:



  • Posar-la sobre el front per calmar el dolor de cap.

  • Posar-la a l'aigua del bany per captar protecció i per atreure persones del sexe contrari.

  • Penjar-la al coll per allunyar les bruixes.


  • Acció espasmolí­tica: s'utilitza com remei en el tractament de menstruacions doloroses i irregulars, encara que poden tenir una discreta activitat contraient l'úter.

  • Flebologia: la ruta té efecte beneficiós sobre la paret vascular. í‰s un tractament indicat en cas de varius, edemes i problemes del retorn venós. També actua de manera discreta com a sedant, sudorí­fic i estomacal.

  • Acció dermatològica: sobre la pell la ruda té un efecte fotosensible com a conseqüència del seu contingut en furocumarines i especialment en bergaptè.

  • Per netejar els ulls i en tissana , aclareix la vista cansada.


També s'utilitza com a herba aromàtica a certes begudes com el brandi per produir un licor digestiu, aromatitzar salses, embotits, formatges i altres aliments. La seua olor característica era utilitzada amb finalitats màgiques, com a loció antiparasitària per a polls i xinxes, i en homeopatia per a la tendinitis i la periostitis, entre d'altres.

Es diu que aquesta planta creix millor quan s'ha robat i quan és insultada. Allunya els homes llop i les serps i va donar lloc al proverbi 'Si la dona sabés de les virtuts de la ruda, aniria a buscar-la', com a conseqüència de la seva virtut de provocar la menstruació.

Localització
El seu hàbitat es troba en terres seques, àrides i mediterrànies, a prop de parets ja que a vegades és cultivada com a planta de jardineria a prop d'habitatges.

famí­lia Rutaceae

Flor de la ruda vera -
Flor de la ruda vera
La ruda vera -
La ruda vera
Foto: Franz Eugen Köhler


Etiquetes: rutaceae avortament antiparasitària cuina plantes remeieres
Compartit per viladetora.net

Ho vols compartir?