Flora dissabte, 4 de Desembre de 2010

Orenga (Origanum vulgare)


Autor: editor

Planta vivaç aromàtica. De tija dreta fins a 60 cm d'altura. Fulles ovals una mica dentades. Amb flors de color rosa, molt numeroses, agrupades en paní­cules.

Orenga
Orenga

Parts í¹tils: tota la planta


Recomanada per


  • Menstruació dolorosa: infusió. Es posa, en una tassa d'aigua bullint una cullerada de flors i fulles. Es filtra i es pren dos tasses al dia.

  • Refredat: decocció, es bullent durant uns 5 minuts 15gr. de flors i fulles en ½ litre d'aigua. Es filtra. Amb aquesta dosis en hi ha per tres cops al dia, abans de servir s'ha d'escalfar al bany Maria.

  • Asma: decocció, de bullen 30gr. de flors en 1 litre d'aigua durant 10 minuts. Es filtra i es deixa que es posi tèbia, s'endolceix amb mel i es veu un vas al dia.


Usos culinaris
Pot constituir un agut additiu per a les amanides vegetals, ja que combina molt bé amb el tomàquet. Dóna un gust molt fi als estofats, a les salses per a pasta, a les pizzes i empanades de carn i, fins i tot, als bistecs a la planxa fregats amb l'herba abans de coure'ls. L'oli també es fa servir com antioxidant en l'elaboració d'embotits i altres derivats de la carn.

Recol·lecció
Es recull la planta quan està florida, s'asseca a l'ombra i es guarda tot l'any.


Localització
Viu en llocs secs i pedregosos, generalment a prop del bosc.


Fam. Labiades.

Orenga -
Orenga
Foto: Franz Eugen Köhler


Etiquetes: labiades menstruació refredat cuina plantes remeieres
Compartit per viladetora.net

Ho vols compartir?