Flora dilluns, 25 de Novembre de 2013

Olivera


Autor: editor

És un arbre perenne amb la capacitat de viure i produir durant centenars d'anys. Té port mitjà: mesura entre 2 i 10 metres d'alçada. El tronc és tortuós, gruixut i ramificat. Les flors de l'olivera comencen a florir a finals de març, però les flors vertaderes surten a l'abril o al maig. Són petites i actinomorfes amb simetria radiada. L'oliva és un fruit en drupa relativament petit i amb forma el·lipsoïdal o globosa més o menys simètrica. El seu color pot prendre diferents tonalitats que oscil·len de verd a vermell, però quan madura, es torna negre.

Les olives, el fruit de l'olivera
Les olives, el fruit de l'olivera

Parts í¹tils: escorça, fulles, olives i oli.


Recomanada per


  • Tensió arterial: infusió, es bull 24 fulles en 1 litre d'aigua durant 15 minuts. Es pren una tassa en dejú i un altre abans d'anar a dormir.

  • Cremades: bàlsam del samarità, es barregen a parts iguals: oli d'oliva, vi blanc i clara d'ou. Es bat ben batut la barreja i es fa servir el bàlsam per curar les parts afectades.

  • Febre: decocció, en 1 litre d'aigua es bullen durant 20 minuts, 70gr. de fulles. Es filtra es deixa que quedi tèbia i s'endolceix amb mel. Es pren quatre tasses al dia.


Usos culinaris
Les olives (fruit), així­ com l'oli que s'obté del seu premsat, són elements molt comuns usats en la dieta mediterrània.

Recol·lecció
Floreix al maig, l'oliva es recull al novembre i desembre. La fulla es pot recollir tot l'any i s'assequen i es guarden fora de la llum.

Localització
Molt estès per tota la comarca.

Fam. Oleacis.

Olivera centenària -
Olivera centenària
Olivera -
Olivera
Foto: Franz Eugen Köhler


Etiquetes: oleacis cremades tensió cuina plantes remeieres
Compartit per viladetora.net

Ho vols compartir?