Medi ambient dimarts, 20 de Novembre de 2012

Sis anys de Projecte Rius a la Segarra


Autor: Carlota Bartra

És una iniciativa de l’Associació Hàbitats que vol donar a conèixer els rius de Catalunya i els seus ecosistemes

Projecte Rius: alumnes de l'IES Antoni Torroja
Projecte Rius: alumnes de l'IES Antoni Torroja Foto: Consell Comarcal de la Segarra

En el marc de l’Agenda 21 de la Segarra, impulsada pel Consell Comarcal de la Segarra, s’han realitzat diferents sortides d’inspecció de rius de la comarca, amb el suport de la iniciativa Projecte Rius. Un any més, aquestes sortides han estat dirigides per personal tècnic del Consell Comarcal.

El Projecte Rius és una iniciativa de l’Associació Hàbitats que vol donar a conèixer els rius de Catalunya i els seus ecosistemes; com funcionen, els organismes que hi podem trobar, la seva importància ambiental i els problemes que pateixen. Durant les inspeccions, que es fan dues vegades l’any (primavera i tardor), l’alumnat estudia diferents paràmetres físics i químics del riu i, amb els resultats obtinguts, poden arribar a la conclusió de quin és l’estat de salut del riu que estan estudiant.

L’IES Antoni Torroja va fer la seva sortida al riu Ondara el dia 5 d’octubre, el seu punt d’inspecció és a prop de Granyanella, passada la depuradora de Cervera. Els alumnes es van trobar que el cabal d’aigua que duia el riu era especialment baix, degut a la sequera i les poques pluges que hi havia hagut fins el moment. També van poder observar que l’Ondara és un riu amb poca diversitat de fauna i vegetació, i un bosc de ribera pràcticament inexistent o escàs. Tot i això, la conclusió de la inspecció va ser que el riu Ondara, en aquest punt, presenta només símptomes de malaltia (segons classificació de la metodologia emprada).
L’IES Segarra va viatjar fins a Sedó el passat 23 d’octubre, on va inspeccionar un tram del riu Sió. Aquest grup, va trobar força diversitat d’invertebrats indicadors de la qualitat de les aigües de riu: escorpins d’aigua, limnèids o caragolets de riu, i diverses larves d’insectes, entre els quals destacaven els tricòpters, plecòpters, etc. D’aquí van poder concloure que, tot i que hi havia certa indicació de nitrats a l’aigua, el riu presentava un bon estat de salut, amb alguns símptomes de malaltia.

I el passat 7 de novembre, L’IES Guissona va inspeccionar el riu Llobregós, a l’alçada del Molí del Cava. D’aquest estudi, i utilitzant la metodologia de Projecte Rius, en va resultar que el Llobregós és un riu sa. La diversitat de fauna (crancs de riu, gammàrids i limnèids o caragols d’aigua dolça) i el bon estat de salut del bosc de ribera van ser paràmetres determinants.

Fa 6 anys que el Consell Comarcal de la Segarra col·labora, acompanyant i explicant la metodologia del Projecte Rius, als alumnes dels diferents centres educatius de la comarca durant les seves inspeccions. L’objectiu d’aquestes activitats és, d’una banda, donar a conèixer el Projecte Rius a Catalunya (www.projecterius.org) i, de l’altra banda, apropar a l’alumnat a la geografia comarcal, donar-los a conèixer els nostres rius i la importància de conservar aquests ecosistemes.

Projecte Rius: alumnes de l'IES Segarra -
Projecte Rius: alumnes de l'IES Segarra
Foto: Consell Comarcal de la Segarra
Projecte Rius: alumnes de l'IES Guissona -
Projecte Rius: alumnes de l'IES Guissona
Foto: Consell Comarcal de la Segarra


Etiquetes: agenda 21 educació rius

Ho vols compartir?