Medi ambient dimarts, 20 de Novembre de 2012

L’oposició als projectes de prospeccions d’hidrocarburs s’organitza a la Catalunya interior


Autor: Jaume Moya

La tècnica habitualment emprada en aquestes explotacions, dita de fractura hidràulica o “'racking, ha estat ja prohibida a França, Alemània, Holanda i Bulgària

Sant Ramon és un dels termes municipals inclosos en el jaciment anomenat Darwin
Sant Ramon és un dels termes municipals inclosos en el jaciment anomenat Darwin Foto: Google maps

El Fòrum l’Espitllera ha presentat davant la Direcció General d’Energia i Mines un document de més de vint pàgines instant a la Generalitat a denegar l’autorització per a fer les prospeccions de petroli i gas demanades per l’empresa Montero Energy. Aquest document defensa una política de planificació correcta per la Segarra, amb l’exigència d’un model de desenvolupament i explotació sostenibles i compatibles amb la preservació de la salut i la qualitat de vida de la gent del territori, el paisatge i el medi ambient i el foment de dinàmiques econòmiques pròpies de la comarca.

Les al•legacions denuncien l’enorme consum d’aigua necessari per aquest tipus d’activitats, juntament amb els riscos de contaminació directa de l’aire i dels aqüífers causats pel gas alliberat i els additius químics emprats. De la mateixa forma, s’esmenten les possibles conseqüències d’un augment substancial dels moviments sísmics, a banda dels danys en superfície, tant per la proliferació de torres d’extracció com pel vessament d’aigües residuals contaminades i fangs tòxics, els residus volàtils que danyarien les explotacions agràries i ramaderes i la corresponent pèrdua de qualitat dels productes agroalimentaris. La tècnica habitualment emprada en aquestes explotacions, dita de fractura hidràulica o “fracking”, ha estat ja prohibida a França, Alemània, Holanda i Bulgària i, també a Espanya, el autonòmic de Govern de Cantàbria n’està tramitant la prohibició. També s’assenyala la baixa qualificació i la precarietat dels llocs de treballs proposats per les promotores, la nul•la informació del projecte i dels seus detalls tècnics entre les autoritats i els organismes comarcals i municipals, la seva incompatibilitat amb els principis de planificació energètica i la conflictivitat social que aquesta tècnica ja ha generat arreu.

El document ha estat també distribuït als consells comarcals de la Segarra, el Solsonès, l’Anoia, l’Urgell i la Noguera, afectats per la sol•licitud, i als trenta-set municipis contemplats al projecte, així com a mig centenar d’entitats i col•lectius de les cinc comarques. En aquest sentit, el ple de l’Ajuntament de Torà ha estat el primer a aprovar una moció contrària al projecte. D’altres consistoris i entitats, entre les quals hi ha GDMNS - Ecologistes de la Segarra, Slow Food, l’Associació Espai Llobregós o l’Ajuntament de Torrefeta i Florejacs han anunciat que se sumaran a les al•legacions contràries a la petició.

Per coordinar tota l’acció, el Fòrum l’Espitllera, el GDMNS i el Grup de Defensa del Ter han convocat per aquest dissabte 24 a Cervera una trobada d’entitats, col•lectius i representants públics on es parlarà de l’amenaça de la fractura hidràulica i les seves derivades i es traçarà un full de ruta comú per a fer-ne front des de la societat civil i les administracions implicades.

Podeu accedir al document íntegre d'al·legacions presentat

Perímetre de la zona Darwin -
Perímetre de la zona Darwin
Foto: Fòrum Espitllera
El terme municipal de La Molsosa és un altre dels inclosos - La Molsosa
El terme municipal de La Molsosa és un altre dels inclosos

text-document-al·legacions.doc



  + info (enllaç extern)

Etiquetes: fractura hidràulica entitats oposició

Ho vols compartir?