Medi ambient dimecres, 28 de Novembre de 2012

S'aprova el Pla de determinació de les ZDP de parcs eòlics


Autor: Redacció

Obre la porta a la tramitació i construcció de les ZDP de la Segarra i Conca de Barberà, de 186 MW, i la de Anoia i Segarra , de 100 MW

Parc eòlic del Turó del Magre
Parc eòlic del Turó del Magre Foto: fòrum espitllera

El Govern ha aprovat amb data 20/11/2012 el Pla de determinació de les Zones de Desenvolupament Prioritari (ZDP) de parcs eòlics. El nou document, que s’ha elaborat a partir de les anàlisis energètiques, ambientals i urbanístiques del territori i compta amb la corresponent avaluació estratègica ambiental, identifica sis ZDP i permetrà l’inici de la tramitació i construcció de 589 MW d’energia eòlica a Catalunya.

Amb aquest Pla, el Govern promou i facilita la instal·lació d’energies renovables a Catalunya. L’acord exclou l’aprofitament de recurs eòlic a l’Alt Empordà, a l’espera de nous estudis jurídics i ambientals. Una part de la comarca que va ser inicialment considerada apta per al desenvolupament de parcs eòlics va ser afectada pels incendis forestals d’aquest estiu, i per tant s’ha de tornar a analitzar la situació urbanística i ambiental de la zona per tal de validar-ne la idoneïtat per a la instal·lació de parcs eòlics.

La determinació de ZDP permet facilitar i ordenar la instal·lació de parcs eòlics en el territori, ja que identifiquen les àrees que compleixen tots els requisits necessaris en matèria d’urbanisme, paisatge i medi ambient, a més de garantir el recurs eòlic i la capacitat d’evacuació a la xarxa elèctrica. Aquest fet agilita la tramitació dels parcs que s’hi ha d’instal·lar i evita la massificació d’aerogeneradors sobre el territori.

Sis àrees per al desenvolupament d’energia eòlica


L’aprovació del Pla obre la porta a la tramitació i construcció de 589 MW eòlics repartits en les següents sis zones:

ZDP Segarra i Conca de Barberà (186 MW): Conesa, Les Piles, Llorac, Montoliu de Segarra, Santa Coloma de Queralt, Sarral, Savallà del Comtat, Ribera d’Ondara, Rocafort de Queralt i Talavera.
ZDP Alt Penedès i Alt Camp (33 MW): Pontons i Aiguamúrcia.
ZDP Ribera d’Ebre i Baix Camp (120 MW): Tivissa i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.
ZDP Segrià i Ribera d’Ebre (60 MW): Almatret, Llardecans, Maials, Riba-roja i Seròs.
ZDP Terra Alta (90 MW): Batea, Gandesa, La Pobla de Massaluca i Vilalba dels Arcs.
ZDP Anoia i Segarra (100 MW): Calonge de Segarra, Castellfollit de Llobregós, Estaràs, Ivorra, Pujalt i Sant Ramon.

Compliment del Pla de l’Energia i Canvi Climàtic 2012-2020


El Pla de determinació de les ZDP de parcs eòlics és una mesura que està en línia amb el compliment del Pla de l’Energia i Canvi Climàtic 2012-2020, aprovat el passat octubre pel Govern. El foment de les energies renovables és, juntament amb l’estalvi i l’eficiència energètica, el principal eix d’actuació del Pla de l’Energia i Canvi Climàtic 2012-2020. La posada en marxa dels 589 MW de les ZDP contribuirà al compliment dels objectius d’aquesta Pla, que es fixa com a repte assolir els 5.153,6 MW eòlics l’any 2020. A dia d’avui, a Catalunya hi ha 1.257 MW eòlics en servei i 636,46 MW eòlics autoritzats.

Parc eòlic de Rubió - Rubió
Parc eòlic de Rubió
Foto: 3cat24
Vista aèria del parc eòlic de la serra del Tallat - Vallbona de les Monges
Vista aèria del parc eòlic de la serra del Tallat
Foto: Chixoy


Font: Gencat Etiquetes: paisatge parcs eòlics legislació govern català

Ho vols compartir?