Medi ambient dimecres, 20 de Febrer de 2013

Polémica entre Sant Martí Sesgueioles i Pujalt per l'ampliació d'un abocador


Autor: Redacció

El projecte suposarà ocupar 23 hectàrees i passar a tipus 2 per acollir material orgànic. L'alcalde de Sant Martí diu que no hi ha estudis d'impacte ambiental

Vista aèria de la construcció de l'abocador
Vista aèria de la construcció de l'abocador Foto: Vilà Vila

L'empresa Tractament Tècnic d'Escombraries SA (Tratesa) ha presentat un projecte d'ampliació de l'abocador situat al nucli de Guàrdia Pilosa, al municipi de Pujalt, i molt a prop del terme municipal de Sant Martí Sesgueioles. Actualment, l'abocador ocupa 14 hectàrees, té una capacitat d'1,6 milions de metres cúbics i està catalogat com a tipus 1. Això vol dir que, fins ara, només s'hi poden dipositar residus que continguin com a màxim el 5% de matèria orgànica. Amb el projecte d'ampliació passarà a tenir 23 ha. i també s'ha sol·licitat que es converteixi en tipus 2 per poder acollir altres tipus de residus, que podran contenir el 14% de material orgànic. Amb un abocador més gran, hi haurà més capacitat d'emmagatzematge, fins a dos milions. El cost dels treballs ascendirà a 300.000 euros. Amb aquesta iniciativa no s'allargarà, però, la vida de l'abocador, que deixarà de ser efectiu d'aquí a disset anys.

L'alcalde de Pujalt, Antoni de Solà, assegura que, de moment, no hi ha dates previstes per a l'execució de l'ampliació perquè el projecte ha de superar diversos tràmits administratius. El més important serà la modificació del POUM. 'Amb el projecte inicial hi havia una zona on l'aigua de la pluja no tenia sortida. Amb la modificació es demanarà que la zona tingui l'orografia adequada i l'empresa haurà d'habilitar la zona perquè l'aigua passi, ja que amb anterioritat havia estat un torrent. Haurem de modificar el pla urbanístic per a això, perquè s'assembli al màxim possible al terreny originari', comenta.

Sant Martí denunciarà la Generalitat si s´amplia l´abocador


L'Ajuntament de Sant Martí Sesgueioles interposarà un recurs contenciós administratiu contra Territori i Sostenibilitat si finalment aquest departament de la Generalitat tira endavant l'aprovació definitiva de l'ampliació de l'abocador del municipi de Pujalt. Les instal·lacions són situades a prop de Sant Martí i i l'alcalde, Jesús Torrens, assegura que si el Govern català dóna el vistiplau al projecte, interposarà el contenciós per prevaricació. I és que, segons explica, en la documentació que ha presentat l'empresa Tratesa, que gestiona l'abocador, no hi figuren aspectes que considera fonamentals per a unes obres d'ampliació com un estudi d'impacte ambiental.

En aquests moments, l'Agència de Residus de Catalunya, que depèn del departament de Medi Ambient, ja ha dictaminat una primera resolució, que l'Ajuntament de Sant Martí va recórrer amb una al·legació de 6 punts. Entre els arguments, s'hi especifica la necessitat de presentar un projecte nou per la magnitud de l'ampliació. També s'hi denuncia els problemes que pot suposar per a Sant Martí Sesgueioles un augment del trànsit de camions que porten deixalles. "És el consistori, després, qui ha d'assumir els costos per arreglar les carreteres", afegeix.

Abans que l'abocador de Guàrdia Pilosa entrés en funcionament, l'any 2009, el projecte va tenir una forta oposició, set ajuntaments de l'Alta Anoia van presentar mocions contra el projecte enmig d'una crispació social a la zona encapçalada per la Plataforma Salvem Sant Martí i les Fonts de l'Anoia.

Pancarta de la Plataforma Salvem Sant Martí i les Fonts de l'Anoia - Sant Martí Sesgueioles
Pancarta de la Plataforma Salvem Sant Martí i les Fonts de l'Anoia
Foto: Plataforma


Etiquetes: abocador residus pujalt sant martí sesgueioles

Ho vols compartir?