Medi ambient dimarts, 9 de Abril de 2013

El parc eòlic de la Serra del Tallat no s'enderrocarà


Autor: Redacció

Un jutjat de Lleida en va ordenar l'enderroc el 2011, arrel d'una denúncia de grups ecologistes

Vista aèria del parc eòlic de la serra del Tallat
Vista aèria del parc eòlic de la serra del Tallat

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha avalat definitivament el parc eòlic de la Serra del Tallat, al municipi lleidatà de Vallbona de les Monges. La sentència, que no es pot recórrer perquè és ferma, comporta que el parc no s'hagi d'enderrocar tal i com preveia una altra sentència del maig de 2011 en què obligava a tombar 25 de les 33 torres aerogeneradors que hi ha a la serra des de 2006 arrel de la denúncia de l'entitat ecologista Ipcena i la plataforma Salvem el Tallat.

L'alcalde de Vallbona de les Monges, Ramon Berguedà, ha explicat que sempre han vist l'oposició al parc com una mesura 'partidista' de gent que majoritàriament no era del poble, en referència a l'entitat ecologista Ipcena.

Una decisió contradictòria


El passat octubre el mateix Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va ratificar la il·legalitat del parc eòlic, en considerar que el parc incomplia la normativa urbanística, ja que el projecte no apareixia en cap pla d'ordenació urbanística municipal. La sentència era la resposta al recurs plantejat per Acciona i la Generalitat de Catalunya en el Tribunal Suprem a una primera sentència del TSJC el 2008

El Tribunal Contenciós-Administriu número 1 de Lleida també va fer pública, el maig del 2011, una sentència que obligava a tirar a terra els 25 molins del parc eòlic del Tallat instal·lats al municipi de Vallbona de Les Monges. La resolució del Jutjat Contenciós Administratiu número 1 de Lleida deia, textualment, que la llicència municipal que va donar l'ajuntament de Vallbona de Les Monges a l'empresa Acciona Energia SA no s'ajustava a la legalitat i, per tant, ordenava a l'Administració demandada, l'ajuntament de Vallbona, 'a que procedeixi a la demolició de les instal·lacions la construcció de les quals s'emparen en la llicència municipal d'obres que ha estat declarada nul·la de ple dret i a la reposició dels terrenys al seu estat original'.

El jutge argumentava que la construcció d'un parc eòlic havia d'estar contemplada en el pla d'ordenació urbaní­stica municipal (poum). En aquest cas, Vallbona de les Monges no en tenia en el moment d'expedir la llicència, el 6 de juny de 2006. La sentència donava la raó al recurs interposat per l'entitat ecologista Ipcena i altres persones i es podia impugnar al Tribunal Superior de Justí­cia de Catalunya.

 parc eòlic de la serra del Tallat -
parc eòlic de la serra del Tallat


Etiquetes: parcs eòlics aerogeneradors tsjc sentències

Ho vols compartir?