Medi ambient dijous, 19 de Desembre de 2013

El TSJC declara nul el mapa eòlic de la Generalitat del 2010


Autor: somsegarra

El mapa ja estava suspès cautelarment, ara les entitats ecologistes confien que els arguments serveixin de base per suspendre el nou pla del 2012.

El TSJC declara nul el mapa eòlic de la Generalitat del 2010
El TSJC declara nul el mapa eòlic de la Generalitat del 2010 Foto: Ramon Sunyer

El TSJC ha enterrat definitivament el mapa eòlic aprovat pel tripartit l'any 2010. L'alt tribunal ha anul·lat l'acord de Govern que tirava endavant el pla, bàsicament per dos motius. El primer perquè no es va fer l'avaluació ambiental corresponent. I el segon perquè no es va respectar la normativa europea sobre participació ciutadana.

L'associació Respectem l'Albera (ARA) i la Institució alt empordanesa per a la Defensa i l'Estudi de la Natura (IAEDEN) van presentar un recurs en contra del mapa eòlic de la Generalitat del 2010, que determinava les zones de desenvolupament prioritari (ZDP ) de l'energia eòlica a Catalunya. Al·legaven que no s'havia fet una avaluació ambiental global, com mana Europa, i també que no s'havia respectat el dret de participació del territori. El febrer del 2011, les entitats van demanar al tribunal que, mentre avaluava, suspengués cautelarment la tramitació de tot projecte eòlic en aquestes zones, cosa que va fer. Ara el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya falla a favor d'aquestes entitats i anul·la el planejament

Tot i que a finals de l'any passat el govern de CiU ja va aprovar un nou mapa eòlic, aquest segon pla també es troba als tribunals perquè els ecologistes també l'han recorregut. Precisament, les entitats confien que la resolució del TSJC serveixi de base per suspendre el pla del 2012, ja que asseguren que aquest és "gairebé calcat" a l'anterior.
La portaveu de la IAEDEN, Bàrbara Schmitt, diu que estan molt satisfets perquè "encara que nosaltres actuem des del convenciment, és important que la justícia ens avali" i espera que aquesta sentència els ajudi en el segon contenciós.

La Generalitat té 15 dies per recórrer aquesta sentència del TSJC davant del Tribunal Suprem.

Un projecte que volia assolir els 3.500 MW


El mapa eòlic del 2010 afectava a 37 municipis i 10 comarques, amb 769 megawatts de potència inicial i amb l'objectiu d'assolir els 3.500 megawatts el 2015. Establia diferents ZPD, la ZDP I (180 MW a l’Alt Empordà), la ZDP II (186 MW a la Segarra i la Conca de Barberà), la ZDP III (33 MW a l'Alt Penedès i l'Alt Camp), la ZDP V (120 MW a la Ribera d'Ebre i el Baix Camp), la ZDP VI (60 MW al Segrià i la Ribera d'Ebre), la ZDP VIII (90 MW a la Terra Alta) i la ZDP VIII (100 MW a l'Anoia i la Segarra).

Estaràs, Ivorra, Sant Ramon, Montoliu de Segarra, Ribera d'Ondara i Talavera, a la Segarra, Castellfollit, Pujalt i Calonge a l'Anoia, Conesa, les Piles, Llorac, Rocafort de Queralt, Santa Coloma de Queralt i Savallà del Comtat a la Conca de Barberà èren alguns dels municipis contemplats.

L'aliança entre Gas Natural Fenosa i Alstom Wind (antiga Ecotècnia) va ser la principal adjudicatària del concurs de les ZDP.

Mostra Mapa eòlic de Catalunya 2010 en un mapa més gran

Parc eòlic de Pujalt - Pujalt
Parc eòlic de Pujalt
Foto: L'Arada
Parc eòlic del Turó del Magre -
Parc eòlic del Turó del Magre
Foto: fòrum espitllera


Etiquetes: mapa eòlic tsjc

Ho vols compartir?