Medi ambient dilluns, 20 de Gener de 2014

El canal Segarra-Garrigues abastirà d'aigua 32 municipis de la 'Segarra històrica'


Autor: somsegarra

El conseller Vila es compromet a fer el projecte després de retallar més de 12 milions d'inversió. Serà operatiu abans de finals del 2017 i no abastarà els municipis de la Vall del Corb i la Vall del Llobregós

El canal Segarra-Garrigues abastirà d'aigua 32 municipis de  la 'Segarra històrica'
El canal Segarra-Garrigues abastirà d'aigua 32 municipis de la 'Segarra històrica' Foto: grupo romero polo

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va presentar el passat dijous el nou projecte d'abastament d'aigua de boca del canal Segarra-Garrigues als representants dels ens locals de la Segarra, l'Urgell, la Conca de Barberà i l'Anoia. El nou projecte preveu abastir 32 municipis d'aquestes comarques. La proposta de nova configuració té un pressupost estimat de 18 milions d'euros, en comptes dels 30,2 milions del projecte original, i representarà la construcció d'una xarxa de subministrament d'aigua de 110 quilòmetres per abastir 32 municipis. El conseller Vila ha previst que la infraestructura estarà operativa abans de finals del 2017 i els representants dels ens locals presents a la reunió s'han mostrat favorables al nou projecte del Segarra-Garrigues.

En acabar la reunió, el conseller Vila va assegurar que el projecte és 'la solució definitiva' a 'un problema cronificat', com és l'abastiment d'aigua a aquestes comarques de l'interior de Catalunya. El projecte 'atendrà amb urgència' aquesta necessitat i permetrà millorar la qualitat de l'aigua que reben aquests municipis. Segons Vila, la proposta ha estat 'beneïda' pels representants dels 4 consells comarcals, les 3 diputacions de Tarragona, Lleida i Barcelona, i els municipis presents a la reunió.

Un projecte ajustat a l'austeritat i als temps actuals


El conseller està 'convençut' que el projecte tirarà endavant ja que 's'ha ajustat a l'austeritat i als temps actuals', ha passat dels 30 milions d'euros inicials als 18 milions actuals. Amb aquest 'estalvi important', Vila ha assegurat que el govern, el ministeri i els ens locals tenen la 'determinació' de 'fer el que toca' amb 'austeritat', ja que l'obra repercutirà en les tarifes que paguen els consumidors. La setmana vinent es constituirà la comissió d'impuls del projecte, que determinarà quin consorci o ens jurídic ja existent supervisarà el procés administratiu de l'obra. Després es redactarà el projecte, finançat per l'ACA, que s'ha de tramitar durant els anys 2014 i 2015, i posteriorment executar-se. 'En el pitjor dels casos el projecte ha de ser una realitat a final del 2017', ha declarat Vila, que espera així 'acabar el malson de tenir a dia d'avui una trentena de municipis amb problemes d'abastiment'.

En nom dels municipis, va parlar el president del Consell Comarcal de la Segarra, Adrià Marquilles: 'hem de fer una valoració molt positiva' d'un projecte 'imprescindible' que el territori fa 'molts anys que espera'. Marquilles ha celebrat el 'compromís' del conseller Vila, i va destacar que és una obra 'importantíssima i de país'.

Una xarxa d'abastiment de 110 quilòmetres


El nou projecte presentat aquest dijous suposa un redimensionament del projecte inicial del 2008, ja que els municipis de la Vall de Riucorb se'n desinteressen i els de la Vall del Llobregós troben altres solucions alternatives. També, s'ajorna el nou ramal de Guissona i l'ampliació de l'ETAP (estació de tractament d'aigua potable).

El nou projecte disposa d'un nou punt de captació d'aigua, directament del quilòmetre 21 del canal Segarra-Garrigues. La xarxa tindrà un traçat més directe, sense passar pel Riucorb, amb nous dipòsits més petits, ajustant diàmetres, cabals, materials i preus, i optimitzant la xarxa de la Conca de Barberà.

Pujalt un dels municipis que abastirà - Pujalt
Pujalt un dels municipis que abastirà
Foto: Pere el baron colorao
Torà haurà d'esperar l'aigua de la Llosa - Torà
Torà haurà d'esperar l'aigua de la Llosa
Foto: Ramon Sunyer


Etiquetes: obres abastament d’aigua segarra-garrigues

Ho vols compartir?