Medi ambient diumenge 3 agost 2014

Rubinades dels rius Corb i Ondara


Autor: somsegarra

A Conesa ha arrossegat cinc cotxes i ha afectat les parades del Mercat de Vell, a la Ribera d'Ondara el desbordament de la riera ha causat inundacions en els baixos de diversos habitatges

Crescuda de l'Ondara
Crescuda de l'Ondara Foto: David Ubach

Les intenses pluges d'aquest dissabte, fins 115 litres per metre quadrat en dues hores, han provocat fortes crescudes de rieres i rius a la Vall del Corb i a la d'Ondara. La riera de Conesa s'ha desbordat i ha arrossegat cinc cotxes, ha afectat les parades del Mercat de Vell que es feia aquest dissabte, i ha inundat diversos habitatges de la part dreta de la població. El subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha explicat que ‘de moment els danys són de caràcter material i no ha provocat danys personals’ però ha demanat “precaució” a les poblacions de la zona i s’ha alertat els municipis d'aigües avall del riu Seniol, Vallfogona, Riucorb, Passanant, Guimerà i Ciutadilla

A la Ribera d'Ondara el desbordament de la riera ha causat inundacions en els baixos de diversos habitatges. L'ajuntament ha activat el Pla Municipal d'Emergències.

Queixes per descordinació

Tot i la celeritat pel que fa a l'arribada dels equips d'emergències, Ramon Tort i Jordi Ramos, regidors de l'Ajuntament de Conesa, coincideixen a assenyalar que 'al primer moment la descordinació ha estat total', els representants municipals diuen que arribaven molts efectius de Bombers però que no hi havia coordinació. Des de l'Ajuntament asseguren que durant tota la tarda i nit 'no ens hem assegut en cap moment amb cap comandament dels cossos d'emergències per coordinar res'. Els regidors explicaven que l'ajuda entre veïns ha estat fonamental 'la gent dels pobles petits, estem acostumats a haver de fer de tot'.

L'Ajuntament tenia previst reunir-se aquest diumenge al matí per fer les primeres valoracions de danys. De moment, desconeixen quin pot ser el valor de les destrosses provocades per l'aigua que ha afectat desenes d'habitatges, camps, vehicles i ha destrossat murs del voltant de les rieres. També valorarà tramitar la petició de declaració de zona catastròfica.

Les dues rieres que passen per la població, una per l'est i l'altra per l'oest s'han desbordat. La de la banda est és la que ha causat més desperfectes al poble mentre que la de l'oest s'hauria desbordat més aviat cap al final del nucli urbà. El nivell de l'aigua, que ha arribat al 1.82 m a la casa més baixa de la població, no ha superat, per un pam, el nivell de la gran riuada que va patir Conesa l'any 1874.

A Conesa l'aigua s'ha endut cinc cotxes - Conesa
A Conesa l'aigua s'ha endut cinc cotxes
Foto: Conesa bellesa
El Corb al pas per Llorac - Llorac
El Corb al pas per Llorac
Foto: Núria Ruiz
Imatges de la rubinada a Guimerà - Guimerà
Imatges de la rubinada a Guimerà
Foto: Xavi Minguella
La crescuda del Corb ha anegat vinyes al pas per Nalec - Nalec
La crescuda del Corb ha anegat vinyes al pas per Nalec
Foto: Xavier Figuerola
Vinya arrasada a Ciutadilla pel riu Corb - Ciutadilla
Vinya arrasada a Ciutadilla pel riu Corb
Foto: Xavier Figuerola
Mapa de les precipitacions ( Crispin Parra i Xavier Figuerola) -
Mapa de les precipitacions ( Crispin Parra i Xavier Figuerola)


Etiquetes: inundacions rubinades conesa vall del corb vall d'ondara

Vídeos

La rierada a Conesa

Ho vols compartir?