Medi ambient dimarts, 23 de Octubre de 2018

La pedrera de Malacara tira endavant amb el silenci de l'Ajuntament


Autor: AACSMA - PDPAS

L'Ajuntament d'Estaràs defuig defensar el territori i ho delega a la Generalitat

L'Ajuntament d'Estaràs defuig defensar el territori i ho delega a la Generalitat
L'Ajuntament d'Estaràs defuig defensar el territori i ho delega a la Generalitat Foto: AACSMA - PDPAS

L’any passat XAVIKER S.L. va presentar a l’Ajuntament d’Estaràs la proposta d’instal·lació d’una planta d’extracció d’àrids per començar l’explotació de la pedrera anomenada Malacara, i que està ubicada a tant sols 240 metres del nucli d’Alta-riba, a 10 metres del pou d’aigua potable d’alta-riba, i a 400 metres de Sant Ramon; en la que pretén extreure 150.000 tones de pedra per any i durant 15,7 anys, en una extensió de 52Ha.

Aquesta empresa va presentar la sol·licitud a l’ajuntament d’Estaràs per començar l’extracció de la pedra quan el director general d’Energia, Mines i Seguretat Industrial havia declarat, el dia 18 de juliol de 2017, que l’autorització per explotar la pedrera havia caducat i no se li permetia una pròrroga de 3 anys per iniciar els treballs.

Al no estar d’acord Xaviker S.L. en la caducitat de l’autorització de l’explotació, l’any passat, va interposar un recurs contenciós administratiu -342/2017- davant la resolució de la caducitat de la llicència.

Immersos en aquest contenciós 342/17, on l’Associació d’Amics del Castell Sant Miquel d’Alta-riba està representada, hem sabut avui, que l’ajuntament d’Estaràs, després de tramitar i posar a informació pública (BOP núm 229 de 28/11/2017) la sol·licitud de la instal·lació de la planta d’aprofitament de pedra calcària, s’ha rentat les mans i s’ha limitat a enviar l’expedient i les al·legacions dels veïns i les entitats, sense posicionar-se, al departament de Territori i Sostenibilitat, (Decret d’Alcaldia del dia 3/08/2018 amb núm. 59/2018), defugint posicionar-se i prendre part en la defensa del territori.

Van presentar al·legacions al projecte d’explotació de la pedrera: 5 entitats, 6 particulars i l’Ajuntament de Sant Ramon. L’Ajuntament d’Estaràs encara no ha respost les al·legacions que es van presentar al projecte de la pedrera, i per aquest motiu, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat l’obliga a resoldre les al·legacions presentades durant el tràmit d’informació publica i li ha retornat l’expedient.

Entitats denuncien l’opacitat en aquest procediment


La Plataforma Defensem el Paisatge d’Alta-riba i la Segarra (PDPAS), l’Associació d’Amics del castell Sant Miquel d’Alta-riba (AACSMA) i d’altres persones i entitats implicades, denuncien l’opacitat i la manca d’informació existent en aquest procediment, així com, l’hermetisme i el posicionament poc clar per part de l’ajuntament. Es troba a faltar una defensa ferma a favor del paisatge, la preservació del seu patrimoni, la salut, i qualitat de vida de la seva gent.

Creixen els sentiments i recances vers la gestió de l’Ajuntament en aquest conflicte. La manca de posicionament de l’Ajuntament deixa als veïns, entitats i territori desemparats, malgrat els esforços dels veïns i de les entitats com PDPAS i AACSMA als quals no ha fet saber res de la decisió final de quedar-se al marge en aquest conflicte; malgrat els esforços en la defensa del territori que es van fer i es van materialitzar a través de les al·legacions presentades.

Ara l’Ajuntament haurà de respondre als veïns i entitats les al·legacions que es van presentar. I què dirà? Que ho deixa tot en mans del Departament de Territori i Sostenibilitat; i que no es mulla? Esperem que l’Ajuntament governi i després de reflexionar canviï de posicionament i s’impliqui amb el territori i els seus veïns. No volem que es torni a repetir la mateixa història. Per la manca d’implicació de l’ajuntament d’Estaràs en aquest procediment es va perdre l’anterior contenciós amb la mateixa empresa. Nosaltres entenem que un ajuntament ha de defensar, juntament amb els veïns, el seu territori. I Volem i desitgem que l’Ajuntament d’Estaràs també ho faci.

L’any passat XAVIKER S.L. va presentar a l’Ajuntament d’Estaràs la proposta d’instal·lació d’una planta d’extracció d’àrids -
L’any passat XAVIKER S.L. va presentar a l’Ajuntament d’Estaràs la proposta d’instal·lació d’una planta d’extracció d’àrids
Foto: AACSMA - PDPAS
La pedrera de Malacara tira endavant amb el silenci de l'Ajuntament -
La pedrera de Malacara tira endavant amb el silenci de l'Ajuntament
Foto: AACSMA - PDPAS
L’Empresa XAVIKER S.L. sol·licita a l'ajuntament d'Estaràs començar l'aprofitament de pedra a Malacara - Estaràs
L’Empresa XAVIKER S.L. sol·licita a l'ajuntament d'Estaràs començar l'aprofitament de pedra a Malacara
Foto: David Miquel - AACSMA - DPAS

ESTARAS-DEFUIG-DEFENSAR-EL-TERRITORI-23-10-2018.pdf



Font: AACSMA i PDPAS   + info (enllaç extern)

Etiquetes: pedrera xaviker malacara estaràs

Ho vols compartir?