Medi ambient dimecres, 28 de Abril de 2021

Alta-riba celebra la sentència del TSJC contra la pedrera Malacara


Autor: AACSMA

Es confirma la caducitat de l’autorització de l’explotació d’àrids i l’empresa ha estat condemnada a pagar les costes del judici.

Alta-riba celebra la sentència del TSJC contra la pedrera Malacara
Alta-riba celebra la sentència del TSJC contra la pedrera Malacara Foto: AACSMA

Avui dia 28/04/2021 la sala del contenciós administratiu de la secció tercera ha dictat la sentència número 1886 desestimant el recurs contenciós administratiu promogut per Xaviker SL contra la Direcció General d’Energia, Mines i Seguretat Industrial de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament d’Estaràs i l’Associació d’Amics del Castell Sant Miquel d’Alta-riba; i condemna a l’empresa Xaviker S.L. a pagar les costes processals.

Malgrat la sentència d’avui l’empresa extractiva encara podria presentar un recurs de cassació davant la mateixa sala, però queda clar que la pedrera Malacara cada cop li queda menys recorregut.

Una llarga lluita


Tot comença l’any 2008, quan l’empresa Xaviker S.L. pretén legalitzar una pedrera i començar una activitat extractiva, que anomenen “Malacara”; d’una durada de trenta anys, en una àrea de 23 hectàrees d’afectació a tant sols 200 metres del poble d’Alta-riba. L’any 2015 per sentència judicial i una sèrie d’omissions i errades procedimentals se li atorguen els drets d’explotació al conglomerat empresarial.

A partir d’aquell any la gent i el territori es mobilitza. Salten totes les alarmes, i es crea la Plataforma Defensem el Paisatge d’Alta-riba i la Segarra (PDPAS) que juntament amb l’Associació d’Amics del Castell Sant Miquel d’Alta-riba (AACSMA) encapçalen les accions de lluita i defensa del paisatge i la fauna, i en contra de l’explotació d’àrids. Finalment l’administració reconeixen a les entitats com a parts interessades i les accions reiterades desencadenen a que la Direcció General d’Energia i Mines de la Generalitat de Catalunya acabi declarant caducada l’autorització minera a aquesta empresa.

El darrer episodi comença l’any 2017 quan l’empresa XAVIKER SL comença un recurs contenciós administratiu, en el tribunal superior de justícia de Catalunya (TSJC) contra la resolució del director General d’Energia, Mines i Seguretat Industrial al declarar caducada l’autorització que tenia l’empresa XAVIKER S.L. sobre l’explotació de pedra a Malacara. L’Associació d’Amics del Castell Sant Miquel d’Alta-riba, com a part interessada, afectada i promotora de la caducitat de l’autorització a aquesta empresa, decideix personar-se en el procés judicial.

Els veïns d’Alta-riba respiren al saber de la sentència i estan satisfets amb el resultat. Agraeixen a totes les persones, entitats i organitzacions pel seu suport. La suma d’esforços ha fet possible aquesta sentència. Malauradament no podem baixar la guàrdia atès que el paisatge, la fauna, l’activitat turística, el patrimoni i la qualitat de vida de les veïnes i els veïns està greument amenaçada amb la instal·lació d’aerogeneradors de 200 metres repartits en els projectes de parcs eòlics anomenats: Plans d’Estaràs; Tolls de Sant Ramon; Anoia-Segarra I.


28-04-2021-ALTA-RIBA-CELEBRA-LA-SENTENCIA-PEDRERA.pdf



Font: PDPAS - AACSMA   + info (enllaç extern)

Etiquetes: sentència pedrera malacara

Ho vols compartir?