Patrimoni dimecres, 3 de Abril de 2013

Troben restes d'un mosaic paleocristià poc usual als Prats de Rei


Autor: Redacció

Les obres de renovació del clavegueram han permès treure a la llum una lauda sepulcral dels segles IV o V, que incorpora un mosaic poc freqüent a Catalunya

El monograma de Crist
El monograma de Crist Foto: Antequem SL/Cat Patrimoni

El mosaic forma part de la coberta d'un sarcòfag d'un panteó paleocristià de la darrera meitat del segle IV o primera del segle V. En aquest mosaic, que està en mal estat de conservació, s'hi pot veure, però, un símbol, l'anomenat Crismó. Segons ha explicat el director de les excavacions, Dídac Pàmies, 'les restes són de gran importància ja que fins ara només s'han documentat 7 sarcòfags d'aquestes característiques i inscripcions com les que s'han trobat, només se n'han trobat dues més, a Barcelona i Tarragona'.

El crismó és un símbol d'època paleocristiana, dels segles IV-V, molt estès a partir de l'Edicte de Milà de l'emperador Constatí, l'any 313. Es tracta d'un monograma de Crist, format per la superposició de les lletres gregues X (khi) i P (ro). Als costats hi apareixen les lletres alfa i omega, tot i que només se'n conserva la segona, que segons el llibre de l' Apocalipsi simbolitzen Jesucrist com a principi i fi de la creació.

Les restes s'han descobert  mentre es realitzaven les obres de millora del casc antic, el comprès en la zona de l'antiga muralla, situada entre els carrers del Mur, la Plaça de la Sardana i darrer tram del carrer del Ravalet.

Fins al moment s'han trobat 6 sepulcres que integraven el panteó i el que conté el mosaic i la inscripció devia pertànyer segons  Pàmies 'a una figura important dins la rejarquia de la comunitat paleocristiana, tal com indiquen les característiques de la tomba'.



En aquesta zona, fins ara s'han localitzat estructures d'època ibèrica, romana i medieval, i una quarantena d'esquelets humans que daten dels segles XVI, XVII i XVII, i pot ser que es trobin noves restes. El municipi va ser declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) i per aquest motiu totes les obres que es vulguin fer al terme municipal han d'estar supervisades per un arqueòleg. 

Detall del mosaic paleocristià - Els Prats de Rei
Detall del mosaic paleocristià
Foto: Antequem SL/Cat Patrimoni
Un dels encarregats de l'excavació amb la lauda - Els Prats de Rei
Un dels encarregats de l'excavació amb la lauda
Foto: Antequem SL/Cat Patrimoni
Detall del crismó - Els Prats de Rei
Detall del crismó
Foto: Antequem SL/Cat Patrimoni


Font: ACN Etiquetes: arqueologia època paleocristiana sigarra

Ho vols compartir?